Ogławianie nie jest być może bardzo znanym terminem, jednak większość osób hodujących rośliny przeprowadza ten zabieg, choćby o tym nie wiedząc. Czym jest ogławianie i po co się je stosuje?
Czym jest ogławianie roślin?
Ogławianie to nic innego jak usuwanie przekwitniętych kwiatostanów. Polega ono na ręcznym odcinaniu zaschniętych kwiatów z ewentualnymi torebkami nasiennymi. Po co się je stosuje?
W przypadku roślin, po których nie oczekuje się plonów, ani tych gatunków, które w uprawie mają rozsiać się same, utrzymywanie przekwitłych kwiatostanów oraz wzrost nasion i owoców mocno obciążają całą roślinę. Jej siły życiowe i soki skierowane są w rozwój niepotrzebnych nasion, zamiast w przygotowanie rośliny do nadchodzącej zimy.
Ogławianie roślin, źródło: depositphotos.com
Ogławianie roślin jest zabiegiem nie tylko estetycznym, ale w wielu przypadkach również wzmacniającym. Energia, którą roślina musiałaby przeznaczyć na dojrzewanie nasion, kierowana jest na wsparcie rozwoju korzeni i liści, a w przypadku roślin cebulowych, na gromadzenie zapasów i wzrost cebuli.
Które rośliny poddawane są ogławianiu
Można ogławiać zdecydowaną większość roślin, choć w przypadku wielu z nich nie jest to konieczne dla ich kondycji, a jedynie poprawi ich estetykę, poprzez usunięcie brzydkich, zeschniętych kwiatów. Ogławianie estetyczne wykonuje się w przypadku roślin jednorocznych, jednak w przypadku niektórych gatunków warto pozostawić gniazda nasienne, ponieważ wtedy rozsieją się same.
Rośliny, których się nie ogławia, gdyż rozsiewają się same:
- aksamitki;
- bratki;
- cynie;
- lwie paszcze;
- maciejka;
- maki;
- nagietki;
- surfinie;
- petunie.
Ogławiać zaleca się za to poniższe rośliny:
Rośliny ozdobne
Wśród nich najkorzystniejsze jest ogławianie wieloletnich roślin cebulowych i to bez względu na to, czy cebule pozostają na zimę w gruncie, czy będą przechowywane w inny sposób. Tulipany, narcyzy, lilie, dalie czy mieczniki – warto usuwać ich przekwitnięte kwiatostany, ponieważ zaowocuje to intensywnym wzrostem cebul. Dzięki temu kwitnienie w następnym sezonie będzie bujniejsze.
W przypadku szafirków, cebulic, krokusów i ranników można zastanowić się nad obcinaniem przekwitłych kwiatostanów, ponieważ szafirki mają spore szanse na samoistny rozsiew. Dlatego, jeżeli chcemy zagęścić je w ogrodzie, warto pozostawić chociaż część kwiatów na nasiona.
Ogławianie roślin, źródło: depositphotos.com
Ogławianie wpływa dobrze również na krzewy ozdobne – różaneczniki, azalie czy róże. Szybkie usuwanie już przekwitniętych kwiatów sprawia, iż pojawiające się po nich są większe, bujniejsze i lepiej wybarwione.
Warto również ogławiać rośliny doniczkowe, zwłaszcza te, które mają krótki okres odpoczynku, lub nie mają go wcale. Pozwoli to na lepsze gromadzenie zasobów przed następnym kwitnieniem.
Warzywa
W przypadku warzyw ogławianie pozwala uzyskać dorodne plony. W przypadku warzyw zawiązujących owoce (pomidor, ogórek, papryka), zbyt duża ilość kwiatów doprowadzi do powstawania wielu owoców o niewielkich rozmiarach. Przeprowadzając umiejętne ogławianie roślin, można znacznie zwiększyć objętość pojedynczych owoców.
Podczas ogławiania roślin plonujących z owoców należy obcinać zakwitające pędy, pojawiające się nad ostatnim zawiązanym owocem, a czasem uszczykiwać wierzchołki pędów.
Np. bób zawiązuje większe strąki i to znacznie szybciej, jeżeli systematycznie usuwa się ulistnione wierzchołki rośliny. Z kolei ogławianie ziół wspiera i przyspiesza wzrost liści i zapobiega zawiązywaniu się owoców, które z punktu widzenia kuchni są w większości bezużyteczne. Roślinom wytwarzającym bulwy, ogławianie gwarantuje ich intensywny wzrost i poprawę walorów smakowych.
Ogławianie roślin, autor: Anne Burgess, CC BY-SA 2.0, commons.wikimedia.org
Drzewa
Ogławianie drzew to zabieg niegdyś bardzo popularny, który miał za zadanie stopniowe ograniczanie rozmiarów drzewa. Jednak w tej chwili jest stosowane coraz rzadziej, ze względu na fakt, iż w ranach powstałych po zniszczonych w trakcie ogławiania pędów bocznych powstawały dzikie pędy, zwane wilkami, które nie tylko deformowały koronę, ale sprawiały, iż drzewo było bardziej podatne na próchnienie. w tej chwili zamiast ogławiania zaleca się systematyczne cięcia prześwietlające, które są znacznie bezpieczniejsze dla rośliny.
Ogławianie roślin pozwala nie tylko na utrzymanie estetyki ogrodu czy zwiększenie plonów z warzywnej rabaty. Ten zabieg pomaga zachować czystość i zdrowie rośliny. Zalegające wokół niej zeschnięte kwiaty tworzą środowisko łatwe do kolonizacji dla patogennych grzybów, które mogą w późniejszym czasie zainfekować całą roślinę.
Fot. główna: depositphotos.com