Nie chcąc używać zbyt dużej ilości środków chroniących przed szkodnikami i chorobami, wybór adekwatnej odmiany jest niezwykle ważny. w tej chwili możemy znaleźć mnóstwo nasionek rozmaitych ogórków — jedne będą lepsze do kiszenia, inne do jedzenia na świeżo. Jednak dla większości osób to właśnie odporność i smak są najistotniejszymi parametrami. Tak więc jakie nasiona kupić?
Jakie ogórki są najbardziej odporne na choroby?
Zdarzyło ci się, iż po wysadzeniu nasionek wykiełkowały pierwsze liście, a później roślinę zaatakowała choroba? Tak sytuacja może być frustrująca — praca poszła na marne. w tej chwili ogórki narażone są na coraz więcej chorób, chociażby mączniaka rzekomego czy też fuzariozę. Dlatego też, zamiast martwić się, czy coś wyrośnie lepiej postawić na odmiany odporne te choroby, które nie wymagają także stosowania licznych, chroniących je środków chemicznych. To pozwala na zachowanie ekologicznych upraw. Hodowcy dostarczają sporo odmian, które spełniają te wymagania do najpopularniejszych i najodporniejszych należą:
- Starter F1 — jest to bardzo wczesna odmiana, która daje wysokie plony. Jest pozbawiona gorzkiego smaku i nie przerasta na grubość, dzięki czemu sprawdzi się podczas kwaszenia, konserwowania i jako świeży dodatek do sałatek i nie tylko. Wykazuje bardzo dobrą odporność na mączniaka rzekomego.
- Bond F1 — to jedna z najlepszych odmian do uprawy w gruncie. Bond F1 to średnio wczesna odmiana, która daje sporo plonów i nie przerasta. Ogórki te są nieco dłuższe i węższe, idealnie nadają się do kiszenia, ale może je także konserwować i jeść na surowo. Nie wyczuwalna jest w nich nuta goryczy. Odporne są na różne choroby roślin.
- Lokus F1 — to odmiana bardzo wczesna, która daje dużo plonów. Warzywa są kształtne i nie przerastają. To ogórki typowo przeznaczone do kwaszenia i konserwowania.
- Lokata F1 — ta odmiana ma dużą zdolność do regeneracji, dzięki czemu może wydawać plony choćby do późnej jesieni. Podobnie jak poprzednie odmiany jest odporna na choroby, a warzywa mają ładny kształt i nie przerastają. Idealnie nadaje się do różnych celów — zarówno kiszenia, jak i spożywania na surowo.
Sprawdź także: Rzodkiewki będą duże i smaczne, jak nigdy. Wystarczy odrobina tego naturalnego nawozu
Najczęstsze błędy w uprawie ogórków — przez to mogą być mniej smaczne
Nawet najlepsze odmiany nie wydadzą idealnych plonów jeżeli będziemy popełniać podstawowe błędy w uprawie ogórków. Wiele osób najczęściej zapomina o następujących kwestiach:
- Zbyt wczesny lub zbyt późny wysiew nasion — najlepiej postępować zgodnie z zaleceniami producenta. W większości przypadków do gruntu można siać ogórki na przełomie kwietnia i maja.
- Wysiewanie w miejscach o mocnym nasłonecznieniu — ogórki nie zbyt dobrze poradzą sobie na pełnym słońcu, jeżeli nie mogą liczyć na żadne zacienienie, to plony będą mniejsze i mogą być mniej smaczne.
- Zbyt obfite podlewanie — należy je dostosować do fazy wzrostu, w przypadku plonowania i rośnięcie potrzebują dużo więcej wody niż kiedy kwitną.
- Zbyt gęste zasianie nasion — jeżeli nie mają przestrzeni do rośnięcia, to również mogą dawać mniejsze plony, warto sprawdzić zalecenia producenta odnośnie do odstępów i się ich trzymać.
Zobacz też:
To te szkodniki najczęściej atakują storczyka. Sprawdź, jak się ich pozbyć
Te warzywa możesz uprawiać na balkonie. Są łatwe w pielęgnacji i nie wymagają dużo miejsca
Nie tylko skrzydłokwiat. Te rośliny dobrze wpływają na sen i warto mieć je w sypialni