Sezon na grzyby trwa w najlepsze, a wraz z nim produkcja rozmaitych przetworów, które zachwycać będą swoim smakiem w okresie jesienno-zimowym. Oczywiście prym wiodą suszone grzyby oraz grzyby marynowane w zalewie octowej. Warto jednak pokusić się o kilka słoików zupełnie innej alternatywy, która ochoczo gości na stołach we włoskich domach. Przygotuj raz, a z pewnością zagości na dłużej również i w twoim.
Marynowane grzyby — spróbuj nie tylko tych w zalewie octowej
Tradycyjny sposób na marynowanie grzybów, który od pokoleń gości w polskich domach opiera się na zalewie octowej. W jej skład wchodzą liście laurowe, ziele angielskie, pieprz czy też gorczyca. Dzięki temu grzyby w słoiczkach zyskują kwaskowaty posmak połączony z intensywnym aromatem grzybów. Zakonserwowane w ten sposób mogą przeleżeć na spiżarnianych półkach choćby przez wiele miesięcy, zachowując swoją świeżość i aromat.
Ciekawą alternatywą, która w ostatnim czasie powoli przenika do polskich domów, jest marynowanie grzybów w oliwie inspirowane kuchnią śródziemnomorską. To bezpieczny sposób konserwowania żywności, który w połączeniu z czosnkiem, tymiankiem czy też rozmarynem nadaje grzybom łagodnego, aksamitnego smaku z wyczuwalną nutą ziół.
Zamarynowanie grzybów w ten sposób nie należy do skomplikowanych czynności i choćby początkująca pani domu z pewnością sobie z tym poradzi. Kluczową kwestią przygotowania marynowanych grzybów w oliwie jest ich obróbka termiczna, aby wyeliminować ryzyko zatrucia.
Zobacz także: Ciągle puchną ci nogi? Zjedz to warzywo, a poczujesz ulgę
Jak marynować grzyby w oliwie? Receptura krok po kroku
Grzyby marynowane w oliwie zachwycają swoim smakiem, przez co sprawdzają się jako przekąska na imprezowy stół, a także jako dodatek do deski serów, sałatki czy choćby jako dodatek do pizzy. Do ich przygotowania potrzebujesz:
- 1 kg stosunkowo małych grzybów leśnych (najlepiej tylko kapelusze)
- 2 szklanka octu jabłkowego
- 1 szklanka wody
- 6-8 gałązek świeżego tymianku
- 304 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
Składniki do umieszczenia w słoikach:
- Świeży tymianek lub rozmaryn
- 2 liście laurowe
- 3 jagody jałowca
- 1 lit ciepłej oliwy z oliwek extra vergine
Sposób przygotowania:
Zacznij od dokładnego oczyszczenia grzybów z piasku i igliwia. Zagotuj ocet, wodę, sól, tymianek, pieprz i pokrojony w plastry czosnek. Po kilku minutach dodaj grzyby i gotuj przez około 5-7 minut, po czym wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia.
W tym czasie w wyparzonych słoikach włóż przyprawy i następnie grzyby, które mają wypełnić każdy słoiki do ¾ wysokości. Na koniec podgrzej oliwę, by była ciepła (ale nie gorąca) i zalej nią grzyby w słoikach, tak by były całkowicie przykryte.
Słoiki zakręć wyparzonymi zakrętkami i postaw w ciemnym i chłodnym miejscu. Grzyby najlepiej będą smakować po minimum dwóch tygodniach, gdyż po takim czasie oliwa i przyprawy przenikną przez ich strukturę.
Zobacz też:
Rezygnujesz z chleba w czasie diety? Dietetyczka radzi, czym go zastąpić
Dosyp pół łyżeczki do porannej kawy. Zyska wyjątkowy aromat, a ty stracisz kilogramy
Ten biszkopt zrobisz tylko z 3 składników. Jest puszysty, chociaż bez proszku