Niemieccy ogrodnicy radzą. Zrób to z jabłkami, a będą chrupiące tygodniami

2 dni temu
Jabłka to jedne z najprostszych w przechowywaniu owoców. Nie oznacza to jednak, iż możemy traktować je po macoszemu. Istnieje kilka zasad, którymi warto się kierować podczas wykonywania tej czynności. Owoce będą dłużej leżakować, jeżeli poddasz je tej szybkiej kuracji. Trik ten wywodzi się z Niemiec.
Od lipca do października, a niekiedy choćby i do listopada, trwa sezon na jabłka. Ilość zbiorów z przydomowego sadu potrafi być naprawdę obfita, dlatego warto znać skuteczne sposoby na przechowywanie owoców. Ważne jest nie tylko miejsce, ale także sposób pozyskiwania plonów oraz procesy, jakim poddamy dary natury przed zamknięciem ich w spiżarni. Niemieccy ogrodnicy od lat stosują jeden patent, który nigdy ich nie zawodzi. To niezwykle prosta metoda.


REKLAMA


Zobacz wideo Crumble jabłkowy z orzechami [PRZEPIS]


Jak przechowywać jabłka w warunkach domowych? Zanim je schowasz, pamiętaj o tych zasadach
Przechowywanie jabłek, które jak najdłużej będą w stanie zachować swoją świeżość, wcale nie należy do trudnych zadań. Wystarczy zadbać o odpowiednie aspekty, aby plony mogły cieszyć nas unikatowym smakiem przez wiele tygodni. Działania te należy rozpocząć już na etapie zbiorów, najlepiej w suchy, słoneczny dzień. Kolejnym ważnym aspektem jest wykładanie ich w koszach. Uważaj, aby nie uszkodzić skórki. choćby drobna rysa będzie stanowić zaproszenie dla patogenów, aby zaczęły trawić owoc.
Zobacz też: Powidła śliwkowe dla leniwych. Przy tym przepisie choćby nie musisz mieszać
Do przechowywania wybierz zdrowe okazy. Egzemplarze posiadające choćby najmniejsze objawy gnicia natychmiast wykorzystaj, nie mieszaj ich z jakościowymi jabłkami. Po przebraniu plonów możesz przejść do przygotowania ich do leżakowania. Zanim jednak powykładasz je do skrzynek wyłożonych papierem, najpierw zastosuj patent niemieckich ogrodników. Będziesz w tym celu potrzebować m.in. gorącej wody.


W czym przechowywać jabłka na zimę? Ten prosty trik wydłuży okres przydatności owoców
Stawiając na naturalne rozwiązania, warto zastosować niemiecki trik konserwowania jabłek. Polega on na moczeniu owoców przez 2-3 minuty w gorącej wodzie o temp. 50 stopni Celsjusza. W ten sposób z jakościowych plonów pozbywamy się patogenów, które przyczyniają się do szybszego psucia darów natury. Po kąpieli pamiętaj, aby dokładnie osuszyć jabłka i powykładać je w skrzyniach, w których wcześniej należy rozłożyć gazety. Zbiory trzymaj w chłodnym, zacienionym i suchym miejscu. Pamiętaj, aby nie ściskać owoców. Ten błąd również może doprowadzić do ich wcześniejszego rozkładu. Rozkładaj je możliwie jak najluźniej i staraj się nie tworzyć zbyt wielu pięter w pojemniku. Regularnie sprawdzaj stan zbiorów i wyciągaj owoce, które zaczynają się zmieniać. W ten sposób uchronisz pozostałe egzemplarze.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału