

Czy wiesz, iż skorupki jajek mogą stać się twoim sekretnym sprzymierzeńcem w ogrodzie? Zamiast wyrzucać je do kosza, warto je wykorzystać jako naturalny nawóz. To prosty, tani i w pełni ekologiczny sposób na wzmocnienie twoich warzyw, kwiatów i ziół.
Dlaczego skorupki jajek są tak wartościowe dla roślin?
Skorupki jajek to bogate źródło wapnia – jednego z kluczowych składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego wzrostu roślin. Oprócz wapnia znajdziesz w nich także niewielkie ilości magnezu, fosforu i innych mikroelementów. Te składniki wspomagają rozwój korzeni, wzmacniają łodygę oraz wzmacniają odporność roślin na choroby.
Jak wykorzystać skorupki jaj?
Aby wykorzystać skorupki jajek w ogrodzie, wystarczy je zebrać, dokładnie wypłukać pod bieżącą wodą, aby usunąć resztki białka, a następnie dobrze wysuszyć. Najlepiej pozostawić je na słońcu lub podsuszyć w piekarniku przy niskiej temperaturze. Gdy będą już suche, warto je pokruszyć – im drobniej, tym lepiej. Tak przygotowane skorupki możesz wmieszać bezpośrednio do ziemi wokół roślin lub wsypać je do dołków podczas sadzenia nowych sadzonek.
Działkowcy starej daty dosypują pokruszonych skorupek po jajkach do ziemi podczas jej przekopywania przed posadzeniem warzyw na wiosnę. Możecie wykorzystać ten trik w swoim ogrodzie!