Domowe sposoby na sprzątanie czy pielęgnację roślin stale zyskują na popularności. Mimo coraz bogatszej oferty sklepowej ludzie wcale nie porzucili dawnych metod, które potrafią być nie tylko skuteczne, ale także pomagają nieco zaoszczędzić. Tak też jest w przypadku wody po ugotowanych jajkach, która jest między innymi doskonałym nawozem. Ma też inne zastosowania, które z pewnością zaskoczą wielu miłośników domowych sztuczek.
REKLAMA
Zobacz wideo Przetestowałyśmy ofertę wielkanocną Gessler. Ile zapłaciłyśmy?
Woda po gotowaniu jajek. Do czego jej użyć? Zacznij od roślin
Taka woda zawiera cenne minerały, w tym wapń, który przenika do niej ze skorupek w trakcie gotowania. To sprawia, iż nie warto wylewać jej do rur, ponieważ można ją spożytkować we własnym ogródku. Potrafi być świetnym nawozem zarówno dla roślin doniczkowych, jak i tych, które zostały wkopane w ziemię. Zawarte w niej składniki mineralne przyśpieszą wzrost i poprawią kondycję roślin. Jest to alternatywa dla sztucznych, dostępnych w sklepach nawozów mineralnych. Po wystudzeniu wystarczy podlać nią kwiaty lub warzywa. Warto skupić się na tych, które preferują zasadowe podłoże. Są nimi między innymi: bez, lawenda, pelargonia, buk, cis oraz zioła. Taka woda wzbogaca glebę, poprawia strukturę podłoża oraz wspiera rozwój systemu korzeniowego. To także duża pomoc dla pomidorów, papryki czy bakłażana, które wapń chłoną niczym gąbka. Jest to zatem prosty sposób na naturalną pielęgnację roślin.
Sprawdź również: To najlepszy krzew na żywopłot. Rośnie błyskawicznie, mróz mu niestraszny i jest łatwy w pielęgnacji
Warto jednak pamiętać, aby nie podlewać roślin osoloną wodą. W tym przypadku nie jest to jednak zbyt duży problem, ponieważ w trakcie gotowania jajek nie trzeba decydować się na taki dodatek. Przed zastosowaniem jakiegokolwiek domowego nawozu czy preparatu należy jednak sprawdzić, czy będą one sprzyjać danej roślinie.
Jak wyczyścić przypalony garnek? Mogą pomóc ci skorupki od jajek
Przydane mogą się okazać również skorupki po jajkach, które też najczęściej lądują w koszu na śmieci. W związku z tym, iż to właśnie w nich znajdują się cenne składniki mineralne, można stworzyć z nich miniaturową wersję kompostu. Będą zatem idealnym dodatkiem w doniczkach roślin, które preferują obojętny lub zasadowy odczyn gleby. Skorupki świetnie regulują pH, niwelując kwaśny odczyn. Wystarczy je pokruszyć, rozsypać wokół rośliny i wymieszać z ziemią. W ten sposób mogą nie tylko posłużyć jako naturalny nawóz, ale także pomóc w walce z ogrodowymi szkodnikami. Skorupki warto ułożyć także na liściach. Wówczas ślimaki z pewnością będą trzymały się od nich z daleka.
Zobacz też: Zrób to, a ogórki wykiełkują o wiele szybciej. Ten trik stosuje coraz więcej ogrodników
Skorupki jaj mogą przydać się również miłośnikom domowych porządków. Jak informuje serwis Pyszności, wystarczy wsypać je do czajnika, zalać wodą i potrząsnąć, by pozbyć się niechcianego osadu. W przypadku przypalonego garnka do takiej mieszanki należy dodać niewielką ilość płynu do naczyń. Dzięki temu pozbycie się przypaleń będzie znacznie łatwiejsze, a skorupki zadziałają niczym peeling. Trzeba też pamiętać, iż wylewanie do rur wody po gotowaniu jajek nie zawsze jest bezpieczne. Znajdująca się w niej sól może mieć negatywny wpływ na instalację kanalizacyjną, przyspieszając korozję.
Dziękuje my, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.