Sałata to prawdziwa skarbnica składników odżywczych. Zawiera wapń, magnez, żelazo, potas oraz witaminy A, C i z grupy B, dlatego warto włączyć ją do codziennej diety. Ze względu na łagodne, delikatne liście, a także bogate plony ogrodnicy chętnie stawiają na odmiany takie jak "Królowa Majowych" i "Safir". Jednak choćby najlepiej pielęgnowana potrafi zaskoczyć, gdy niespodziewanie zaczyna kwitnąć, tracąc przy tym swój smak i chrupkość.
REKLAMA
Zobacz wideo Magda Narożna mówi, ile kalorii spalała podczas treningów do "Tańca z gwiazdami" ."Ile!?" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Czy sałata masłowa odrasta po przycięciu? Problem z kwitnieniem da się rozwiązać
Pojawianie się pędów kwiatostanowych, długich, twardych łodyg oraz gorzkich, mniej kruchych liści to zjawisko, za które odpowiedzialne są zwykle wysokie temperatury, długie dni i nieregularne podlewanie. Oznacza także, iż roślina kończy swój cykl i przechodzi w fazę nasienną. Nie musi jednak oznaczać końca zbiorów, gdyż zmiana stanowiska oraz utrzymanie równomiernej wilgotności gleby mogą znacząco przedłużyć sezon na świeżą, pyszną sałatę.
Dodatkowo, aby opóźnić jej kwitnienie, wystarczy jeden prosty zabieg. Należy usunąć wierzchołek wzrostu ostrym nożem lub nożyczkami. Kiedy i jak to zrobić? Najlepiej rano, zanim roślina wypuści pęd. Dzięki temu, zamiast rosnąć w górę, zacznie tworzyć nowe liście u podstawy, co pozwala przedłużyć zbiory choćby o kilka tygodni.
Sałata (zdjęcie ilustracyjne) Fot. 422737 / Pixabay.com
Czego nie lubi sałata? Zadbaj o odpowiednie warunki uprawy, a z pewnością się odwdzięczy
jeżeli chodzi o glebę i klimat, to sałata jako roślina przeznaczona do uprawy jest mało wymagająca. Najlepszym wyborem będzie żyzna, gliniasto-piaszczysta gleba, nawożona obornikiem lub kompostem. Unikaj z kolei suchych, piaszczystych podłoży, gdyż plony będą twarde i gorzkie. W początkowej fazie zadbaj o zapewnienie jej dużych ilości światła. Potem będzie świetnie rozwijać się zarówno w słońcu (poza upałami), jak i w półcieniu czy cieniu. Sałata nie zajmuje dużo miejsca, więc łatwo uprawia się ją w doniczkach czy skrzynkach na balkonach i tarasach, od wiosny do jesieni.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.