O tej porze roku warto kupować nie tylko truskawki i czereśnie, ale również bób. To roślina bogata w wiele cennych składników odżywczych, takich jak białko, błonnik, witaminy C, K i z grupy B. Posiada także sporo minerałów, między innymi żelazo, magnez, potas oraz wapń. Ponadto strączki są bardzo smaczne - stanowią świetny składnik różnego rodzaju dań i sałatek, ale też doskonale smakują z samym masłem po ugotowaniu. Warto jednak pamiętać, iż niestety gwałtownie się psują, czasem jeszcze w sklepie. jeżeli nie chcesz zawieść się po zakupie, to sprawdź, jak wybrać dobry bób.
REKLAMA
Zobacz wideo Najlepsza na kanapki pasta z bobu. Zapomnisz o jajecznej i z makreli
Jak wybrać dobry bób? To powinno cię zaalarmować
Bób najczęściej jest sprzedawany w plastikowych, przeźroczystych woreczkach. Choć teoretycznie dzięki temu nie dotyka innych produktów sklepowych, to w rzeczywiście takie opakowanie doprowadza do szybszego psucia. Roślina nie ma odpowiedniej cyrkulacji powietrza, a gdy woreczki leżą w pełnym słońcu, może zacząć kisnąć. Wówczas strączki tracą swoje walory smakowe i zapachowe, przez co nie nadają się już do spożycia. Warto zatem wybierać tylko te produkty, które były przechowywane w cieniu i chłodnym pomieszczeniu.
Zobacz też: Sałatka z bobu idealna na grilla. Przepis jest bardzo prosty. Znika choćby przed kiełbaskami
Jak sprawdzić, czy bób jest zepsuty? Zwróć uwagę na te aspekty
Jakość sprzedawanego bobu można rozpoznać już po samym wyglądzie. Przede wszystkim trzeba zwrócić uwagę na foliowy woreczek. jeżeli od środka jest zaparowany, a na jego ściankach pojawiły się krople, to prawdopodobnie produkt leży na słońcu już od dłuższego czasu i zaczął się psuć. Warto zatem robić zakupy w godzinach porannych, gdy temperatura na dworze jest niższa, a słońce nie grzeje jeszcze tak mocno. Kolejną rzeczą, której należy się przyjrzeć, są same łupinki. Świeże strączki powinny być intensywnie zielone, jasne i gładkie. jeżeli jednak bób jest ciemny, pomarszczony i ma wyraźne przebarwienia, to lepiej go nie kupować. Prawdopodobnie zaczął się już kisić, przez co smak będzie wyraźnie zmieniony. jeżeli jednak na pierwszy rzut oka nie możesz ocenić jakości produktu, to spróbuj zrobić to po zapachu. Poproś sprzedawcę o otwarcie woreczka i powąchaj jego zawartość. Dobry bób będzie miał neutralny aromat, a w przypadku zepsutego poczujesz nieprzyjemną woń.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.