Nie każdy kasztan jest jadalny. Jak odróżnić kasztanowiec od kasztana jadalnego?

5 godzin temu
Ich nazwy łatwo pomylić, ale to dwa odmienne drzewa. Różni je wszystko - od wyglądu liści po smak owoców. Kasztan jadalny kusi aromatem pieczonych orzechów, a kasztanowiec tylko wyglądem. Jeden przywołuje na myśl smak śródziemnomorskiej jesieni, drugi stanowi dekoracje parkowych alejek.
Na pierwszy rzut oka trudno je rozróżnić. Oba drzewa mają podobne owoce w kolczastej łupince i rosną w parkach czy alejach. Jednak tylko jeden z nich daje słynne jadalne kasztany, które można piec lub gotować. Drugi, choć równie piękny, kryje w sobie gorzki sekret.

REKLAMA







Zobacz wideo Niedźwiedzie potrzebują starych drzew. Bez nich nie mogą gawrować



Kasztan jadalny: ciepłolubny przybysz z południa. Uwielbiany przez Francuzów i Włochów
Kasztan jadalny (Castanea sativa) to drzewo z rodziny bukowatych, spokrewnione z dębem i bukiem. Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i Kaukazu, a do Europy Środkowej sprowadzili go już Rzymianie. Dziś rośnie między innymi na Dolnym Śląsku i w Małopolsce, ale wciąż pozostaje rzadkością w naszym kraju - spotyka się go głównie w parkach i ogrodach. W cieplejszych regionach można natknąć się na dziczejące okazy. Kasztan jadalny ma długie, ząbkowane liście i cienką kolczastą okrywę owocu, w której kryją się dwa lub trzy brązowe orzechy - tak zwane marony. Po upieczeniu ich miąższ staje się kremowy, delikatnie słodkawy i lekko mączysty. To prawdziwy jesienny rarytas, który we Francji czy Włoszech jada się niemal tak często, jak u nas jabłka.


Kasztanowiec zwyczajny - piękny, ale trujący. Owoce mogą powodować bóle brzucha
Kasztanowiec zwyczajny (Aesculus hippocastanum), choć równie okazały, należy do innej rodziny - mydleńcowatych. Przywędrował z Bałkanów i na dobre rozgościł się w Polsce na początku XVII wieku. To typowe drzewo parkowe i alejowe, znane z wiosennych kwiatów w kształcie świec i brązowych, błyszczących nasion, które dzieci chętnie zbierają jesienią. W przeciwieństwie do kasztana jadalnego, jego owoce są niejadalne. Zawierają saponiny mogące powodować bóle brzucha, nudności i wymioty. W przeszłości używano ich głównie w celach leczniczych lub kosmetycznych - nigdy nie w kuchni.
Zobacz też: Co można zrobić z kasztanów? NIe tylko dziecięce ludziki! Poznaj interesujące możliwości
Liście kasztana jadalnego są pojedyncze, długie i ostro ząbkowane. Kasztanowiec z kolei ma liście dłoniastozłożone z 5-7 listków. Drzewa różnią się też owocami - "jeż" kasztana ma cienkie, gęste kolce, a torebka kasztanowca jest grubsza i rzadsza. Warto zapamiętać te szczegóły, zanim po jesiennym spacerze ktoś spróbuje upiec "kasztany" z parku.


Źródło: hub.pl, modrzew.org.pl, Lasy Państwowe







Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.

Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału