Jeśli truskawki są podejrzanie tanie, a szczyt sezonu dopiero przed nami, to już jest to pierwsza "czerwona flaga", iż coś może być z nimi nie tak. Przekonała się o tym niedawno jedna z mieszkanek Bydgoszczy.
"W weekend miałam ochotę na truskawki i, choć kilogram w moim osiedlowym sklepie kosztował aż 26 złotych, kupiłam. Błąd, iż nie zapytałam skąd pochodzą, a wyglądały jak polskie. Zresztą, nie widziałam informacji, iż nie są z naszego kraju. Dopiero w domu, po smaku, a adekwatnie były zupełnie bez smaku, zrozumiałam, iż na pewno nie pochodzą z polskiej plantacji. Uważajcie!" – napisała w liście do "Gazety Pomorskiej".
Jak odróżnić polską truskawkę od importowanej? Zwróć uwagę na te 6 cech
Zatem nie chodzi tylko o samo poczucie się oszukanym. Polskie truskawki są po prostu smaczniejsze od zagranicznych (podobnie jest młodym polskimi ziemniakami). Jednak możemy się o tym przekonać czasem dopiero po fakcie. Jakie więc mają cechy, które dostrzeżemy jeszcze na targowisku lub w sklepie?
Etykieta: Zawsze sprawdzaj oznaczenia na opakowaniach lub półce – dotyczy to przede wszystkim sklepów. Jednak choćby sprzedawca na targu musi informować o kraju pochodzenia. Zawsze można też dopytać, jeżeli nigdzie nie jest to napisane. Nazwa polskiej odmiany (np. "Alba", "Polka", "Senga Sengana", "Perła", "Malwina", "Albion") też jest dobrą wskazówką.
Wygląd ogólny: Polskie truskawki są często mniejsze, drobniejsze, o nieregularnym kształcie i bardziej matowe. Importowane bywają błyszczące (mogą być woskowane). Lekko zakurzone owoce w koszyczku to tak naprawdę dobry znak – prawdopodobnie są polskie, bo nie myje się ich przed transportem (wtedy wypuszczają soki).
Waga: Importowane są zwykle większe i mogą wydawać się "napompowane". jeżeli porównasz dwie truskawki podobnej wielkości, ta cięższa powinna być polska.
Kolor: Polskie są jaśniejsze i wyraźnie czerwone (ale nie bordowe). Częściej niż zagraniczne mogą mieć zielone prześwity, co nie jest wadą, mogą dojrzeć. Importowane mogą mieć nienaturalnie jasny odcień czerwieni i połysk.
Szypułka (listki): To zależy od odmiany, ale polska truskawka zwykle będzie miała szypułkę bliżej owocu, a w importowanej będzie ona lekko odstawać.
Zapach: Polskie truskawki mają charakterystyczny, słodki aromat. Importowane często nie pachną, bo zawierają substancje przedłużające ich świeżość.
Polskie truskawki z upraw szklarniowych i tunelowych pojawiają się już w kwietniu i są szalenie drogie. Sezon na truskawki gruntowe zaczyna się pod koniec maja lub na początku czerwca i trwa mniej więcej do połowy lipca. To właśnie te truskawki są uznawane za najpyszniejsze i mają bardziej przystępną cenę.