Naukowcy odkryli nowy gatunek śledzia w Bałtyku. Jest drapieżny

news.5v.pl 14 godzin temu

Śledź jest ważnym dla morskich ekosystemów ogniwem łańcucha pokarmowego, będąc pożywieniem większych ryb, morskich ptaków, ssaków i ludzi. Sam żywi się planktonem: drobnymi roślinami, skorupiakami i larwami ryb.

Jednak jak wyśledzili naukowcy z Uniwersytetu w Uppsali, nie wszystkim bałtyckim śledziom wystarcza plankton. Niektóre lubią przekąsić rybkę. gwałtownie ewoluują w kierunku drapieżnictwa, stając się przy tym większe i tłustsze od planktonożerców.

Ewolucja śledzia bałtyckiego. Rybak zaalarmował naukowców

Karol Linneusz, założyciel taksonomii i profesor z Uppsali (Szwecja) w XVIII wieku, zdefiniował śledzia bałtyckiego jako mniejszy podgatunek śledzia atlantyckiego, przystosowany do słonawej wody Morza Bałtyckiego.

Współczesne badania naukowców z Uppsali udokumentowały, iż śledź dzieli się na szereg ekotypów, które wykazują adaptację genetyczną związaną na przykład z warunkami klimatycznymi, zasoleniem i preferowanym sezonem tarła.

ZOBACZ: Ruchy statków na Bałtyku. „Rosja zakłóca komunikację i śledzenie jednostek”

O „nowym” śledziu poinformował naukowców lokalny rybak. Twierdził, iż istnieje specjalny rodzaj śledzia, „który zawsze odbywa tarło tuż przed środkiem lata i jest tak duży jak śledź atlantycki„.

– Kiedy dowiedziałem się, iż miejscowi są świadomi specyficznej populacji bardzo dużych śledzi bałtyckich, które zawsze odbywają tarło w tym samym obszarze – rok po roku, postanowiłem pobrać próbki i zbadać ich skład genetyczny. Teraz wiemy, iż jest to genetycznie unikalna populacja, która musiała ewoluować przez setki, jeżeli nie tysiące lat w Morzu Bałtyckim – powiedział Leif Andersson, profesor na Wydziale Biochemii Medycznej i Mikrobiologii Uniwersytetu w Uppsali, który kierował badaniem.

Nowy gatunek śledzia zdrowszy i smaczniejszy

Jak wykazały dokładne badania, duże śledzie miały uszkodzone skrzela. Zwykłe śledzie korzystają ze skrzeli podczas odfiltrowywania planktonu, natomiast aspirujące do bycia drapieżnikami muszą walczyć ze zdobyczą. Uszkodzenia to prawdopodobnie pamiątki po uzbrojonych w twarde kolce ciernikach.

Co interesujące dla konsumentów, rybożerne, bałtyckie śledzie mają znacznie wyższą zawartość tłuszczu i zawierają dużo mniej szkodliwych dioksyn. Stanowią więc smaczniejszą i zdrowszą od planktonożerców zakąskę.

ZOBACZ: Odkryli zupełnie nowe zwierzęta. Niektóre zaskakują wyglądem

Po odkryciu, iż duże rybożerne śledzie są genetycznie unikalne, naukowcy postanowili wykonać sekwencjonowanie całego genomu dużego śledzia wraz z wcześniej zebranymi dużymi śledziami z różnych części Morza Bałtyckiego. Zawartość żołądka tego drugiego zestawu dużych śledzi wykazała, iż osobniki te żywiły się małymi rybami.

– Nasza analiza genetyczna pokazuje, iż w Morzu Bałtyckim istnieją co najmniej dwie odrębne subpopulacje śledzia żywiącego się rybami; jedna występuje na północ od Sztokholmu, druga na południe od Sztokholmu – wskazał Jake Goodall, badacz z Uniwersytetu w Uppsali i pierwszy autor publikacji.

Dlaczego akurat Bałtyk?

Dlaczego śledzie żywiące się rybami wyewoluowały w Morzu Bałtyckim, skoro nie ma dowodów na ich obecność w Oceanie Atlantyckim? Morze Bałtyckie to bardzo młody zbiornik wodny i istnieje zaledwie od około 8000 lat, po zakończeniu ostatniego okresu zlodowacenia.

Tylko ograniczona liczba ryb morskich była w stanie skolonizować słonawe Morze Bałtyckie, gdzie zasolenie wynosi od dwóch do 10 promili w porównaniu z około 35 promilami w Oceanie Atlantyckim.

ZOBACZ: Kolumbijski rybak połknął żywą rybę. Lekarz wyjął mu ją z gardła

– Stawiamy hipotezę, iż śledzie żywiące się rybami wyewoluowały z powodu braku konkurencji ze strony innych ryb drapieżnych, na przykład makreli i tuńczyka, które nie występują tam, gdzie występują śledzie żywiące się rybami. W ten sposób śledzie te korzystają z niewykorzystanego zasobu pożywienia w Morzu Bałtyckim – wskazał Leif Andersson.

Jakie są rodzaje śledzi?

Według klasyfikacji kawiarnianego filozofa Franza Fiszera, śledzie należą do rodziny zakąsek. Jak przypomina w „Słowniku przypomnień” Władysław Kopaliński, śledzie szkockie i szetlandzkie to matiesy; śledź rozpłatany wzdłuż, lekko solony i wędzony to kipers; śledź solony w beczkach – laberdan, natomiast wędzony w gorącym dymie – pikling.

Na kiszonego śledzia w puszce Szwedzi mówią „surströmming” i otwierają go tylko na wolnym powietrzu, popijając wódką i mlekiem. Japończycy jedzą śledzie w różnej postaci, także jako sashimi. Nasz śledź po japońsku jest prawdopodobnie potrawą galicyjską, ale został tak nazwany około roku 1904, jako wyraz poparcia dla Japonii podczas wojny japońsko-rosyjskiej.

Niemcy, zwłaszcza Otto von Bismarck, uważali śledzia za rybę niezwykle smaczną. – Gdyby nie były masowe i tanie, traktowano by je jak najdroższy delikates – powiedział. Z kolei historyk literatury i kultury polskiej Aleksander Bruckner twierdził, iż nazwa „Skandynawia” oznacza „ziemię śledziową„. A Żydzi, według ich własnych szmoncesów, zawdzięczali śledziom bystrość umysłu.

Czytaj więcej

Idź do oryginalnego materiału