Najlepsze odmiany ogórków do kiszenia i konserwowania. Posadź je, a przetwory będą jędrna i chrupkie

1 tydzień temu
Zdjęcie: Fot. Władysław Czulak / Agencja Wyborcza.pl


Marzysz o chrupiących ogórkach prosto z własnego ogródka? Nic dziwnego - smak świeżych warzyw nie ma sobie równych. Żeby jednak cieszyć się udanymi zbiorami, trzeba zadbać nie tylko o odpowiednie warunki uprawy i termin sadzenia. Równie istotny jest wybór adekwatnej odmiany. A te potrafią się znacznie różnić - jedne są bardziej odporne na choroby, inne szybciej owocują, a jeszcze inne dają wyjątkowo obfite zbiory. Sprawdź, które z polskich ogórków gruntowych naprawdę warto posadzić.
Ogórki to jedno z tych warzyw, które od lat królują w polskich ogródkach. Nic dziwnego - są smaczne, lekkostrawne i świetnie sprawdzają się zarówno na surowo, jak i w przetworach. Co więcej, zawierają cenne przeciwutleniacze i pomagają nawodnić organizm w upalne dni. Ich uprawa może wydawać się wymagająca, ale wystarczy trzymać się kilku zasad i postawić na sprawdzone odmiany, by cieszyć się zdrowymi i dorodnymi zbiorami przez całe lato.


REKLAMA


Zobacz wideo Nowy sposób na ogórki małosolne. Zrób je na sucho!


Kiedy siać ogórki, żeby dobrze rosły? Przygotowanie rozsady rozpocznij w kwietniu
Ogórki gruntowe nie lubią zimna, dlatego z ich wysiewem nie warto się spieszyć. jeżeli chcesz wyhodować je z rozsady, rozpocznij przygotowania pod koniec kwietnia, ale trzymaj rośliny w cieple - najlepiej na parapecie w domu. Do gruntu można je przenieść dopiero wtedy, gdy ryzyko przymrozków będzie minimalne, czyli po 15 maja. To samo dotyczy bezpośredniego siewu do ziemi - dobrze zrobić to w drugiej połowie maja lub na początku czerwca. Zadbaj przy tym o adekwatne odstępy, warzywa te potrzebują przestrzeni, by prawidłowo rozrosnąć i owocować bez przeszkód.
Zobacz też: Podlej tym w kwietniu krzewy agrestu. To sekret doświadczonych ogrodników na słodkie owoce
Ogórki to warzywa wymagające, ale adekwatnie pielęgnowane odwdzięczają się hojnie. Potrzebują żyznej, próchniczej gleby i stałego dostępu do wody. W upalne dni podlewaj je co drugi dzień, unikając przelania. Najlepiej rosną w miejscach nasłonecznionych i osłoniętych od wiatru, w temperaturze 18-30 stopni Celsjusza. Warto także zadbać o regularne nawożenie - co dwa tygodnie, najlepiej nawozem bogatym w potas. jeżeli chcesz słodkich i soczystych ogórków, nie zapomnij również o kompoście lub dobrze rozłożonym oborniku.


Odmiany ogórków gruntowych. Postaw na hybrydy oznaczone symbolem F1
Ogórki gruntowe różnią się między sobą nie tylko smakiem, ale też odpornością na choroby i obfitością plonów. jeżeli zależy ci na uprawie, która nie zawiedzie choćby w trudniejszych sezonach, postaw na sprawdzone, polskie odmiany oznaczone symbolem F1 - hybrydy pierwszego pokolenia łączące w sobie najlepsze cechy wyselekcjonowanych roślin rodzicielskich.


Remiz F1 - odmiana średnio wczesna, szczególnie polecana do uprawy w gruncie. Jej smukłe owoce pokrywa jasnozielona skórka z wyraźnymi brodawkami. Roślina dobrze radzi sobie z typowymi chorobami, takimi jak parch dyniowatych i mączniak rzekomy. Idealnie nadaje się do kiszenia;
Kanclerz F1 - należy do grupy odmian średnio wczesnych. Wyróżnia się wyjątkową plennością. Owoce są smukłe, kształtne, o zielonej lekko błyszczącej skórce z delikatnymi smugami. Świetnie nadają się do konserwowania i kwaszenia. Roślina dobrze rośnie choćby w mniej sprzyjających warunkach;
Lokus F1 - odmiana bardzo wczesna, czyli taka, która pozwala cieszyć się plonami szybciej niż inne. Ma regularne, kształtne i smukłe owoce, bez tendencji do przerastania - z dużą ilością średniej wielkości brodawek. Jest niezwykle odporna na choroby. To ogórek przeznaczony do konserwowania i kwaszenia, ale też doskonale sprawdzi się na surowo;
Lider F1 - zasługuje na swoją nazwę - to wyjątkowo plenny ogórek, który daje zbiory już wczesnym latem. Rośliny są silne, a ich odporność na mączniaka prawdziwego i rzekomego sprawia, iż nie zawodzą choćby w trudniejszych sezonach;
Śremski F1 - bardzo wczesna odmiana o silnym wzroście i wysokim potencjale plonowania. Jego owoce są chrupiące, a roślina dobrze radzi sobie z typowymi chorobami ogórków. Świetnie nadaje się zarówno do kiszenia, jak i konserwowania;
Krak F1 - dojrzewa średnio wcześnie i łączy w sobie wysoką plenność z doskonałym smakiem. Roślina dobrze znosi mączniaka rzekomego, który bywa zmorą ogrodników. Jest to odmiana typowo konserwowa, która tworzy kształtne, cylindryczne owoce o intensywnie zielonej, błyszczącej skórce.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału