Do uprawy na obszarze województwa świętokrzyskiego na rok 2024 wpisanych do Krajowego Rejestru Odmian i Wspólnotowego Katalogu Odmian Roślin Rolniczych na Liście Odmian Zalecanych są odmiany soi, które udają się u nas najlepiej. Jakie mają cechy i wymagania?
– Celem tworzenia takich list jest wskazanie najlepszych odmian wśród kilkudziesięciu wpisanych do Krajowego Rejestru Odmian i Wspólnotowego Katalogu Odmian Roślin Rolniczych. Służy temu analiza wyników doświadczeń prowadzonych w ramach Porejestrowego Doświadczalnictwa Odmianowego w naszym województwie – mówi Ewa Kotarska, dyrektor Stacji Doświadczalnej Oceny Odmian w Słupi.
Polecane odmiany soi
Odmiany bardzo wczesne i wczesne:
- Adessa to gwiazda wśród wczesnych odmian soi. Wyróżnia się spośród konkurencji i dostarcza imponujących plonów nasion i białka, które znacznie przewyższają inne odmiany o podobnym okresie dojrzewania. Nie tylko dojrzewa wcześniej niż większość odmian, ale również osiąga plony, które robią wrażenie. Termin dojrzałości technicznej i żniwnej jest wczesny do bardzo wczesnego, co oznacza, iż możesz zbierać plony wcześniej niż inni rolnicy. Niezależnie od warunków, zachowuje swoją wydajność. Od pierwszych doświadczeń w roku 2017, odmiana dostarcza stabilne i wysokie plony.
Odmiany średniowczesne i średniopóźne:
- Viola odmiana późna polecana do uprawy w południowym, centralno-zachodnim, centralno-wschodnim i centralnym regionie Polski. Odmiana stabilna i sprawdzona. Równomiernie dojrzewająca i odporna na osypywanie nasion. Rośliny nie wylegające przed zbiorem o wysokiej odporności na choroby zwłaszcza na zgorzelową i bakteryjną plamistość. Dojrzewa zwykle w połowie września.
- Abaca odmiana wczesna do średnio-wczesnej. Została wpisana do rejestru w 2021 roku. Nadaje się do uprawy w całym kraju. Wśród zalet są: wysoki potencjał plonowania, wczesność odmiany pozwala na zbiór soi w rejonach centralnej i północnej części kraju, potrafi dostosować się do zróżnicowanych warunków pogodowych.
- Adelfia jedna z najbardziej plennych odmian z grupy 000. Ma również wysoką zawartość białka i jest idealna do produkcji soi jadalnej. W młodości rozwija się szybko, rozgałęzia się jak krzew i ma wiele strąków na centymetr wysokości.
- Amiata CCA średnio wysokie rośliny z fioletowymi kwiatkami, cechują się wysoką odpornością na wyleganie. Wyróżnia się bardzo intensywnym wigorem i wzrostem początkowym, a w końcowym okresie wegetacji bardzo wysoką odpornością strąków na pękanie – co zabezpiecza wysoki potencjał plonowania. Nasiona o jasnym znamieniu, mają doskonałe parametry techniczne – bardzo wysoką zawartość białka i wysoką zawartość tłuszczu.
- Sirelia CCA odmiana średniowczesna. Charakteryzuje się bardzo wysokim i wyrównanym w wieloleciu potencjałem plonu w grupie wczesnej. Cechą szczególną odmiany jest duża zawartość białka przy jednoczesnej wysokiej wartości zaolejenia ziarna. Wysoka odporność na osypywanie ziarna.
Późne i bardzo późne:
- Acardia CCA posiada wysoką zawartość białka w nasionach, ma dużą masę tysiąca nasion, wysoką odporność na choroby, bardzo dobrą odporność roślin na wyleganie w połączeniu z wysokim osadzeniem najniższych strąków pozwala ograniczyć straty podczas zbioru. Posiada wysoką tolerancję na okresowe susze – sprawdza się w regionach o niskich opadach.