Najlepsza karma dla psa to ta, która posiada największą zawartość białka. MIT

zooart.com.pl 1 rok temu

Minimalne zapotrzebowanie na białko u psa dorosłego to 18% w suchej masie (w tym 6% białka zwierzęcego), a u szczeniąt 22% w suchej masie (w tym 9,5% białka zwierzęcego).

Najlepszym wyborem są karmy o optymalnej zawartości dobrej jakości białka. Liczy się to, co jest w środku! Jakość, a nie ilość.

Znaczny nadmiar białka niesie za sobą negatywne skutki:

  1. Po zaspokojeniu zapotrzebowania na aminokwasy psi organizm nie czerpie korzyści z dodatkowego białka. Nadmiar może być zużyty na energię, ale gdy pies nie ma dużej dawki ruchu, zostanie odłożony w postaci tłuszczu na ciele czworonoga.
  2. Pozyskanie białka pochodzenia zwierzęcego ma również negatywny wpływ na środowisko m.in., hodowla przemysłowa zwierząt generuje dużą ilość gazów cieplarnianych, zanieczyszczane są ogromne tereny zajęte na potrzeby hodowli, wycinane są lasy na poczet tworzenia pastwisk.
  3. Na uwadze trzeba mieć również śmierć zwierząt, która musi zaspokoić potrzeby konsumentów na mięso.

Skoro nadmiar białka wydalany jest wraz z moczem, przyczynia się do degradacji naszej planety, nadwyręża portfel opiekuna psa to czy karma wysokomięsna jest sensownym wyborem?

Samo mięso nie jest kompletnym posiłkiem dla psa, jest bogate w fosfor ale ubogie w wapń. Żywienie psa samym mięsem zaburzy optymalny stosunek wapnia do fosforu oraz spowoduje znaczy niedobór składników mineralnych.

Bezpiecznym wyborem, który utrzyma wyśmienity stan zdrowia czworonoga to kompletna, czyli idealnie zbilansowana gotowa karma sucha o dobrym składzie.

Przez utarty mit, iż najlepszą karmą jest ta o dużej zawartości białka producenci karm często dodają kontrowersyjne składniki aby osiągnąć wyższy poziom białka w karmie suchej. Należy unikać karm, które posiadają np. hydrolizowane białko zwierzęce, hydrolizowane białko drobiowe, hydrolizowane białko wieprzowe. Są to białka produkowane głównie z produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego typu pióra, pazury, głowy, rogi itp. Dodatkowo przy produkcji hydrolizatów powstaje wzmacniacz smaku- glutaminian sodu (producent nie musi umieścić tej informacji w składzie produktu podanym na opakowaniu).

Na rynku są karmy naturalnie smakowite, pozbawione konserwantów, o optymalnej zawartości białka i to właśnie takie polecamy!

Idź do oryginalnego materiału