Może zabić po 20 latach. Kiedyś się nim zajadaliśmy, dziś lepiej nie tykać

2 dni temu
Sezon na grzyby trwa w najlepsze. Zanim jednak wybierzemy się do lasu na zbiory, najpierw przypomnijmy sobie różnicę pomiędzy jadalnymi i trującymi gatunkami. Niektóre okazy mogą być do siebie bliźniaczo podobne. Na przykład jeden z najniebezpieczniejszych "przysmaków" jest bardzo podobny do rydza.
W lasach już od jakiegoś czasu można natknąć się na grzyby. Zanim jednak zdecydujemy się zerwać jakiś okaz, warto upewnić się czy jest on dla nas bezpieczny. Na terenie polskiego runa wyrasta bowiem gatunek, który do złudzenia przypomina rydze. W latach 80. XX wieku zajadano się nim, ponieważ charakteryzował się bogatymi walorami smakowymi. Dopiero po latach odkryto, iż zagraża zdrowiu, a choćby i życiu człowieka. Eksperci ostrzegają przed krowiakiem podwiniętym.


REKLAMA


Zobacz wideo Pyszne dania z kurkami. Wypróbuj te przepisy


Grzyby trujące. Nie daj się zmylić pozorom, nie tylko rydze mają zagięte kapelusiki
Krowiak podwinięty, nazywany również olszówką, to bardzo urodzajny grzyb. Nie można jednak dać się zwieść jego apetycznemu wyglądowi. Okaz ten zawiera bowiem toksyny, które wywołują poważne komplikacje immunologiczne oraz mogą doprowadzić do uszkodzenia wątroby. Najniebezpieczniejszym aspektem związanym ze spożyciem tej trującej przekąski jest to, iż objawy bardzo często dają o sobie znać dopiero po latach.
Grzyby te zawierają substancję chemiczną inwolutynę, która odkłada się w organizmie, powoli niszczy czerwone ciałka krwi i prowadzi do białaczki choćby po 20 latach. Wszystko zależy od częstotliwości i ilości spożycia oraz siły organizmu
- tłumaczył polski znawca grzybów w rozmowie z dziennikarzami Onetu.
Zobacz też: W Tatrach pojawi się "stwór" z filmu science fiction. Przeraża wyglądem i śmierdzi zgniłym mięsem
Olszówka na terenie polskich lasów najczęściej zaczyna pojawiać się w lipcu i owocuje aż do listopada. Najlepiej rozwija się w towarzystwie dębu, brzozy, sosny, świerka i olchy. Niedoświadczeni grzybiarze powinni mieć zatem na uwadze to, iż rydze (do których krowiak podwinięty jest bardzo podobny) również lubią rosnąć w okolicach sosen. Co więcej, pojawiają się one mniej więcej w tym samym czasie co trująca piękność. Warto zatem znać najważniejsze różnice pomiędzy tymi dwoma gatunkami.


Krowiak podwinięty a rydz. Zwróć uwagę na te aspekty, aby ustrzec się od zatrucia
Kluczowym elementem, na który warto zwrócić uwagę podczas zbierania grzybów, jest miąższ. Po zerwaniu rydza z trzonka wydziela się mleczko, natomiast krowiak podwinięty będzie suchy w miejscu złamania. W rozróżnieniu tych dwóch podobnych okazów pomoże nam również kolorystyka kapelusików. Rydze wyróżniają się żywą, pomarańczową barwą, a owocnik krowiaka podwiniętego jest bardziej stonowany i wpada w odcienie brązu lub oliwki. Pamiętaj, aby zawsze przed zjedzeniem danego okazu upewnić się, iż nie zagraża on twojemu zdrowiu.
Źródło: Onet, WP


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału