Miód – lek na wagę XXI wieku! Jak go przechowywać i stosować?

2 tygodni temu
Produkcja miodu to niesamowity proces. Aby wytworzyć 1 funt miodu (ok. 0,45 kg), pszczoły muszą odwiedzić aż 2 miliony kwiatów! (Fot. Mat. prasowe)

W świecie pełnym tajemnic, miód wyróżnia się jako wyjątkowy dar natury, który od wieków fascynuje ludzi swoją słodyczą i unikalnymi adekwatnościami. Odpowiedzialne za jego produkcje pszczoły to jedne z najbardziej niezwykłych stworzeń na naszej planecie. Te niewielkie owady odgrywają kluczową rolę w ekosystemie, nie tylko ze względu na zapylanie roślin, ale także dzięki swoim zdolnościom komunikacyjnym i organizacyjnym. Ich życie pełne jest tajemnic, które nie przestają nas zaskakiwać, a badania nad nimi ujawniają coraz to nowe, fascynujące aspekty ich zachowań.

Miód to nie tylko powszechny przysmak, to jak się okazuje jedyny pokarm na Ziemi, który zawiera wszystkie niezbędne składniki odżywcze pozwalające człowiekowi przetrwać. W ekstremalnych warunkach można przeżyć, jedząc tylko miód, który dostarcza witamin, minerałów, enzymów, aminokwasów oraz antyoksydantów. Nie może więc zaskakiwać, iż NASA uznała miód za idealny produkt spożywczy dla astronautów. Nie tylko dostarcza on energii, ale także pomaga w walce z infekcjami, co jest szczególnie istotne w kosmicznych warunkach. Miód ma także swoje niezwykłe powiązane z kosmosem sekrety. W badaniach znaleziono w nim bowiem cząsteczki… pyłu kosmicznego, co sprawia, iż każdy słoik miodu może kryć w sobie odrobinę historii Wszechświata!

– W każdym słoiku miodu kryje się, nie tylko historia pszczół, ale także kawałek naszej planety, którą powinniśmy chronić. – mówi Przemysław Rujna Sekretarz Polskiej Izby Miodu. – To nie tylko pokarm, ale symbol harmonii między człowiekiem, a naturą. – dodaje Rujna.

Lek na miarę XXI wieku

Co ciekawe, miód zmienia swoje adekwatności w zależności od sposobu przechowywania.

Aby zachować jego cenne adekwatności, najlepiej trzymać go w szklanych lub drewnianych pojemnikach, unikając miedzi i metalu.

Interesującym aspektem jest potencjał wykorzystania miodu w medycynie. Leczniczy miód manuka wykazuje działanie przeciwbakteryjne, a niektóre rodzaje miodu okazują się skuteczniejsze niż antybiotyki w walce z infekcjami, chociażby takimi jak MRSA. W obliczu rosnącej odporności bakterii na antybiotyki, miód staje się jednym z najcenniejszych naturalnych skarbów XXI wieku. Nie brakuje mu też niezwykłych adekwatności, jak… halucynogenna moc miodu, który w Nepalu pozyskiwany jest z rododendronów i wykorzystywany w celach rytualnych. Warto jednak zachować ostrożność przy jego spożyciu.

Miód powstaje nie tylko z nektaru – pszczoły mogą wytwarzać go również ze spadzi, czyli słodkiej wydzieliny owadów żerujących na roślinach. To właśnie z tego surowca powstaje miód spadziowy, który wyróżnia się bogactwem minerałów i ciemniejszą barwą. Wiele osób ceni ten rodzaj miodu za jego unikalny smak i adekwatności zdrowotne.

– Miód spadziowy to dowód na to, iż pszczoły potrafią przekształcać choćby najprostsze dary przyrody w prawdziwe skarby. – podkreśla dietetyk Monika Łazaj. – To dzieło współpracy pszczół z naturą, której unikalność kryje się w każdym rejonie świata. – dodaje dietetyczka. Dlatego warto pamiętać, iż proces powstawania spadzi zależy od warunków środowiskowych i roślinności, a nie od gatunku pszczół.

Pszczoła superstar!

Produkcja miodu to niesamowity proces. Aby wytworzyć 1 funt miodu (ok. 0,45 kg), pszczoły muszą odwiedzić aż 2 miliony kwiatów! Jedna pszczoła przez całe życie produkuje zaledwie 1/12 łyżeczki miodu, co ukazuje, jak wiele wysiłku te małe stworzenia wkładają w produkcję naszego złotego nektaru. Pszczeli ul to nie tylko grupa owadów, to jeden wielki „superorganizm”. Pszczoły w ulu pracują w takim zgraniu, iż naukowcy zaczęli postrzegać je jako jeden organizm, który działa jak złożony system nerwowy – każda pszczoła ma swoją funkcję, a razem reagują na zmiany w środowisku i chronią ul, tak jakby miały wspólny mózg!

Pszczoły komunikują się ze sobą dzięki tańca, znanego jako „wiggle dance”, dzięki czemu potrafią precyzyjnie wskazać lokalizację kwiatów pełnych nektaru. Te owady mają także niezwykłe zdolności, jeżeli chodzi o odczytywanie czasu; potrafią zapamiętywać, kiedy kwiaty są najbogatsze w nektar. Co więcej – pszczoły mogą choćby przewidywać pogodę! Ich zachowanie, takie jak niechęć do opuszczania ula przed burzą, może stanowić pewniejszą zapowiedź pogody niż prognozy meteorologiczne.

Polska Izba Miodu edukuje

To zaledwie kilka ciekawostek dotyczących miodu i pszczół zebranych przez Polską Izbę Miodu, stowarzyszenie, które w ramach swojej działalności, nie tylko wspiera polskich producentów miodu, ale także realizuje się na polu wiedzy na temat miodu i jego dobroczynnych adekwatności. Miód to nie tylko smakowity dodatek do potraw, ale także fascynujący produkt, który łączy w sobie zdrowie, historię i tajemnice natury. Zachęcamy do odkrywania bogactwa, jakie niesie ze sobą ten złoty nektar! Więcej ciekawych informacji i miodzie i pszczołach znaleźć można na stronie izbamiodu.org.pl.

Idź do oryginalnego materiału