Massey Dairy doceniło badacza podczas szczytu mleczarskiego w Paryżu

biegowelove.pl 1 miesiąc temu

Hodowca i badacz mleka Nathalie Ahlborn została nagrodzona drugim miejscem w prestiżowej nagrodzie IDF Early Career Science Award podczas Światowego Szczytu Mleczarskiego 2024 w Paryżu.

Jej praca była częścią projektu New Zealand Milk Means More (NZ3M) realizowanego w Instytucie Reddit na Uniwersytecie Massey w Palmerston North.

Ahlborn przyjrzała się zabiegom przetwarzania mleka i ich wpływowi na trawienie i wchłanianie składników odżywczych, aby zrozumieć, co oznaczają te zmiany, gdy spożywamy mleko.

„Odkryłem, iż różne struktury powstałe w wyniku różnych procesów przetwarzania zachowywały się bardzo różnie w żołądku, co skutkowało różnicami w uwalnianiu białka i tłuszczu” – powiedział Ahlborn.

„Byłem szczególnie zainteresowany tym, co te różnice oznaczają dla trawienia i wchłaniania białek w celu zaspokojenia potrzeb w zakresie spożycia amin lub białek związanych z wchłanianiem niezbędnych aminokwasów”.

Z jej badań wynika, iż ​​choć składy są bardzo podobne, to mleko inaczej przetworzone nie ma po spożyciu tej samej wartości odżywczej. Jest to wynikiem różnic zachodzących na poziomie żołądka, które mają wpływ na cały układ trawienny.

Odkrycia dają możliwość wykorzystania powszechnych technik przetwarzania mleka w celu poprawy sposobu zaspokajania potrzeb żywieniowych populacji – na przykład osób starszych – dodał Ahlborn.

„Niektóre grupy branżowe uczestniczące w programie NZ3M już wykorzystują te ustalenia do opracowywania produktów na bazie mleka o wysokiej wartości.

„Jednak tego typu badania to tylko część całego obrazu i bardzo ważne jest, abyśmy kontynuowali nasze wysiłki na rzecz łączenia praktycznych, naukowych, technicznych i regulacyjnych aspektów produktów mlecznych, abyśmy mogli zobaczyć, jak mleko będzie karmić globalną populację w przyszłości .”

Nagroda Międzynarodowej Federacji Mleczarskiej (IDF) Early Career Science Award została ustanowiona trzy lata temu i nosi imię na cześć profesora Pavla Galena, który przez pół wieku dbał o to, by utalentowani naukowcy poświęcali swoje kariery nauce i technologii mleczarskiej.

Maria Frazarin z Irlandii zdobyła pierwszą nagrodę za pracę badającą, czy widmo średniej podczerwieni mleka krowiego mogłoby zostać wykorzystane do pomiaru śladu ekologicznego krów.

Ze względu na poziom uczestników jurorzy wybrali równe trzecie miejsce, które przyznano Markowi Timlinowi z Irlandii i Riccardo Cocuzzi ze Szwajcarii.

Praca Timlina dotyczyła „typowego” irlandzkiego systemu składu i jakości mleka i produktów mlecznych, opartego na pastwiskach. Pomimo zapotrzebowania konsumentów na produkty pochodzące od zwierząt karmionych trawą i wypasanych na pastwiskach, większość gospodarstw mlecznych na całym świecie stosuje mieszane systemy żywienia w pomieszczeniach zamkniętych i właśnie to doprowadziło do powstania projektu.

W jego odkryciach nie było zaskoczeniem, iż tradycyjna dieta domowa (całkowita mieszana racja żywnościowa) dawała więcej mleka i więcej suchej masy mlecznej. Jednak krowy karmione pastwiskowo mają lepsze zdrowie wymion i mniejszą liczbę komórek somatycznych.

Stwierdzono również, iż irlandzkie produkty pochodzące od zwierząt hodowanych na pastwiskach zawierają zdrowe kwasy tłuszczowe, w tym o 83% więcej kwasów tłuszczowych omega-3, które są ważne dla zdrowia oczu i mózgu oraz poprawiają zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

W badaniach Cocozziego badał, w jaki sposób mikroorganizmy ważne dla produkcji sera szwajcarskiego metabolizują mleczan.

Więcej: Możesz podążać ścieżką Samanty na Światowy Szczyt Mleczarski IDF

.

Idź do oryginalnego materiału