Maślak żółty

5 miesięcy temu
Zdjęcie: maslak-zolty-1


Maślak żółty (Suillus grevillei (Klotzsch) Singer) to gatunek grzybów z rodziny maślakowatych (Suillaceae).

Nazewnictwo

W 1832 roku, po raz pierwszy pod nazwą Boletus grevillei, zdiagnozował go Johann Friedrich Klotzsch. Obecną, uznaną przez Index Fungorum, nazwę nadał mu w 1945 r. Rolf Singer. Przeniósł go też do rodzaju Suillus.

Polską nazwę maślaka żółtego podała Alina Skirgiełło w 1960 roku. Przez Władysława Wojewodę gatunek ten był opisywany jako maślak strojny. W niektórych atlasach można go znaleźć pod hasłem: maślak modrzewiowy. Okazuje się, iż ma kilka nazw regionalnych.

Nazwy regionalne maślaka żółtego to:

  • grzyb okazały,
  • grzyb strojny,
  • grzyb modrzewiowy,
  • borowik strojny,
  • borowik piękny,
  • borowik żółty,
  • maślak czerwony,
  • czerwonka,
  • żółtak.

Morfologia

© Źródło: Wikimedia Commons. Autor: Jerzy Opioła. Licencja: CC BY-SA 3.0.

Kapelusz maślaka żółtego jest miękki i soczysty. W młodych owocnikach jest stożkowaty, a w dojrzałych – spłaszczony i poduchowaty. Kolor ma złotożółty, żółto-pomarańczowy, przy brzegu jest jaśniejszy. Średnica kapelusza może wynosić od 40 do choćby 150 mm. Skórka jest gładka, naga oraz pokryta śluzem, który wysycha podczas suszy, a w czasie wilgotnej pogody jest bardzo śliski i błyszczący. Skórkę kapelusza trudno oddzielić od miąższu. Można ją jedynie częściowo ściągnąć z brzegu kapelusza starszych owocników, ale u młodych okazów jest to niemal niemożliwe.

Wysokość trzonu maślaka żółtego wynosi od 5 do 14 cm, a średnica sięga do 2,5 cm. Trzon jest cylindryczny lub maczugowaty i pełny. Ma pierścień u góry. Nad nim jest cytrynowożółta śluzowata strefa pierścieniowa, często z siateczką, a pod pierścieniem trzon jest pomarańczowo-brązowy. U starszych okazów pierścień zanika, ale przez cały czas wyraźnie widać ślad po nim. Miąższ jest zwykle żółty. Zdarza się, iż miejscami różowiejący.

Trzon maślaka żółtego jest twardy i włóknisty. Smak ma nieznaczny, a zapach niewyraźny. U starszych okazów miąższ staje się wodnisty. Po przekrojeniu lub zgnieceniu barwi się on na brudnoróżowy kolor. Zarodniki mają 7–11 na 3–4 mikrometry średnicy i wrzecionowaty kształt oraz gładką powierzchnię. zwykle są one barwy oliwkowej lub jasnobrązowej.

Występowanie

Maślak żółty jest szeroko rozprzestrzenionym gatunkiem grzyba. Występuje w Europie, Ameryce Północnej, Australii i w północnej części Afryki.

W Polsce maślak żółty jest pospolitym grzybem. Szczególnie łatwo można go znaleźć w górach. Występuje tylko pod modrzewiami, tworzy z nimi mikoryzę (symbiozę). Jest najczęściej spotykany wśród trzech gatunków maślaków, rosnących pod modrzewiami.

Czy maślak żółty jest jadalny?

Maślak żółty to grzyb jadalny. Ma smaczny i mięsisty miąższ. Da się go przyrządzać na wiele sposobów. Starsze owocniki można próbować obrać ze skórki. Nadaje się do gotowania, duszenia, marynowania i smażenia.

Gatunki podobne

Maślak żółty jest najbardziej podobny do maślaka alpejskiego, który rośnie tylko w wyższych partiach gór, również pod modrzewiami. Przypomina też maślaka błotnego i maślaka ziarnistego (ten ostatni jednak nie ma pierścienia na trzonie).

© Źródło: Wikimedia Commons. Autor: Jörg Hempel. Licencja: CC BY-SA 2.0.

Źródła

  • https://pl.wikipedia.org/wiki/Maślak_żółty
  • https://nagrzyby.pl/atlas?id=76

© Źródło zdjęcia głównego: Wikimedia Commons. Autor: Nefronus. Licencja: CC BY-SA 4.0.

Idź do oryginalnego materiału