Mąka od lokalnego producenta nie nadaje się do spożycia! Sprawdź serie

2 tygodni temu

BRZOZÓW / PODKARPACIE. Aflatoksyny, czyli substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka. Występują w fistaszkach, zbożu oraz migdałach. Znalezione zostały w mące firmy RADZIOWI Sp. z o.o. z Brzozowa. Główny inspektor Sanitarny wydał ostrzeżenie o wycofaniu mąki migdałowej z obiegu.

Zagrożenie:

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, iż w badaniach właścicielskich stwierdzono przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu aflatoksyn w surowcu wykorzystanym do produkcji przez firmę RADZIOWI Sp. z o.o. niżej wymienionych partii mąki migdałowej.

Aflatoksyny to substancje produkowane przez grzyby pleśniowe z rodziny Aspergillus, które mają szkodliwy wpływ na zdrowie człowieka.

Szczegóły dotyczące produktu:

Nazwa produktu: Mąka migdałowa, FIVIO, 250 g

Kraj pochodzenia: Stany Zjednoczone

Producent: RADZIOWI Sp. z o.o., ul. Chopina 8A, 36-200 Brzozów

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Firma RADZIOWI Sp. z o.o. niezwłocznie po otrzymaniu wyników badań poinformowała adekwatny organ Państwowej Inspekcji Sanitarnej oraz wdrożyła procedurę wycofania wyżej wymienionych partii produktu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej prowadzą postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie. Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.

źródło: GIS
Idź do oryginalnego materiału