Liście rzodkiewki najczęściej są wyrzucane, a to wielki błąd. Są bowiem nie tylko równie smaczne jak korzenie rzodkiewki, choć nie tak ostre, ale także bardzo wartościowe. Liście rzodkiewek można wykorzystać jako dodatek do sałatek i surówek, można je przygotowywać dokładnie tak jak szpinak, robić z nich pesto, albo serwować na kanapkach jak sałatę. Dlatego koniec wyrzucania liści rzodkiewek!
Czy liście rzodkiewki są jadalne
Tak, liście rzodkiewki są jadalne, a przy tym bardzo smaczne i bogate w składniki pokarmowe. Mało tego, adekwatności prozdrowotnych mają choćby więcej niż korzeń rzodkiewki. Na Dalekim Wschodzie wiedzą o tym od wieków, dlatego tam liści rzodkiewki się nie wyrzuca, ale dodaje choćby do potraw przyrządzanych na gorąco. Ale liście rzodkiewki można jeść również na surowo i to zarówno te w pełni uformowane ale również w postaci kiełków oraz mikrolistków.
Co zawierają liście rzodkiewki
Liście rzodkiewki to bogate źródło witaminy C, E, PP, ale również witamin z grupy B. Rzodkiewka, w tym również jej liście to bogactwo składników mineralnych takich jak żelazo, wapń, potas, fosfor oraz cynk i magnez. Zawierają też glukozynolany, które w wyniku procesu trawienia przekształcane są w substancje silnie przeciwnowotworowe, a do tego mają w sobie bowiem zdolność aktywizacji enzymów, które w organizmie są odpowiedzialne za usuwanie związków rakotwórczych.
Liście rzodkiewki – sałatka z liśćmi rzodkiewki, autor: Rajendra prabhune, CC BY-SA 4.0, commons.wikimedia.org
Właściwości prozdrowotne liści rzodkiewki
Rzodkiewka, ze względu na swoje prozdrowotne adekwatności powinna codziennie gościć na naszym stole. I to zarówno korzeń rzodkiewki jak i liście rzodkiewki.
Wśród cennych adekwatności prozdrowotnych i leczniczych liści rzodkiewki wymienić należy:
- zdolność do regulacji pracy wątroby i oczyszczania organizmu z toksyn
- właściwości antynowotworowe
- działanie przeciwzapalne
- regulują ciśnienie krwi
- wpływają pozytywnie na pracę żołądka poprawiając jednocześnie przemianę materii
- napar z liści rzodkiewki eliminuje zaparcia (posiekane liście zalewa się wrzątkiem i trzyma godzinę pod przykryciem)
- sok z liści rzodkiewki wykorzystywany jest w leczeniu żółtaczki
- suszone, rozdrobnione liście wsypuje się do skarpet prze ich założeniem – pomaga to pozbyć się grzybicy stóp
Liście rzodkiewki – zupa krem z liści rzodkiewki, autor: Leslie Seaton, CC BY 2.0, commons.wikimedia.org
Co można zrobić z liści rzodkiewki
Liście rzodkiewki przeznaczane do spożycia powinny być świeże, jędrne, bez śladów chorób czy ingerencji szkodników. Najprościej jest liście rzodkiewki umyć, osuszyć i ułożyć na kanapkach dokładnie tak jak sałatę. Ale można z nich zrobić i bardziej wyszukane potrawy a choćby wekować i mrozić by cieszyć się nimi całą zimę.
Przepis na pesto w liści rzodkiewki znajdziecie tutaj:
Koktajl z liśćmi rzodkiewki
- garść świeżych lub mrożonych liści rzodkiewki
- banan
- jabłko
- siemię lniane (łyżeczka)
- łyżka soku z cytryny
- woda – jeżeli koktajl jest zbyt gęsty
Wszystko razem bledujemy i gotowe!
Jak przechowywać rzodkiewkę – pesto z liści rzodkiewki, źródło: depositphotos.com
Dania z dodatkiem liści rzodkiewki:
- pyszną zupę krem
- omlet
- naleśniki – gdzie posiekane liście można dodać zarówno do ciasta naleśnikowego jak również do farszu, np. twarogu
- można liście udusić z masłem, czosnkiem i śmietaną (lub jogurtem) tak samo jak szpinak i podawać z makaronem
- można je posiekać i dodać do jajecznicy
Liście rzodkiewki, autor: Miansari66, Public Domain, commons.wikimedia.org
Jak zamrozić liście rzodkiewki
Mając własny ogród warzywny rzodkiewki jest przeważnie nadprodukcja, gdyż zasiana prawidłowo wschodzi w zasadzie w 100%. Warto więc nadmiar rzodkiewki przechować, by cieszyć się nią zimą. I dotyczy to zarówno korzeni rzodkiewki jak i jej liści.
Mrożenie liści rzodkiewki to doskonały sposób na ich przechowanie. Wystarczy woreczek strunowy i świeże, umyte i dobrze osuszone liście rzodkiewki przechowują się w zamrażarce przez kolejnych 6 miesięcy bez uszczerbku na ich wartościach i adekwatnościach.
Fot. główna: Smoothie z liści rzodkiewki, źródło: depositphotos.com