O bezpiecznym jedzeniu kwiatów
Wydawać się mogłoby, iż jedzenie kwiatów jest zupełnie bezpieczne, ale niestety może skończyć się chorobą. Nie każdy, choćby najpiękniejszy kwiat jest jadalny, może być zabójczy. Bez obaw, postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami, nic Ci się niestanie:
Jedz kwiaty, o których wiesz, iż są bezpieczne do spożycia – jeżeli nie masz pewności, skonsultuj się z podręcznikiem na temat jadalnych kwiatów i roślin.
Jedz kwiaty, które sam wyhodowałeś, lub wiesz, iż są bezpieczne do spożycia. Kwiaty z kwiaciarni lub szkółki zostały prawdopodobnie potraktowane pestycydami lub innymi chemikaliami.
Nie jedz przydrożnych kwiatów ani tych zebranych w publicznych parkach. W obu przypadkach rośliny mogą być traktowane pestycydami lub herbicydami, a kwiaty przydrożne mogą być zanieczyszczone spalinami samochodowymi.
Zjedz tylko płatki – usuń słupki i pręciki przed jedzeniem.
Jeśli cierpisz na alergie, stopniowo wprowadzaj jadalne kwiaty, ponieważ mogą zaostrzyć reakcje alergiczne.
Aby zachować świeżość kwiatów, umieść je na wilgotnych ręcznikach papierowych i wstaw do lodówki w hermetycznym pojemniku. Niektóre mogą przetrwać do 10 dni w ten sposób.
Zawsze pamiętaj, aby używać oszczędnie kwiatów w twoich przepisach ze względu na komplikacje pokarmowe, które mogą wystąpić przy dużej konsumpcji. Większość kwiatów ziołowych ma smak podobny do liścia, ale bardziej pikantny.
Jadalne kwiaty do bardzo intrygujący dodatek do potraw, który może zaskoczyć kubki smakowe niejednego smakosza oraz wprawić w osłupienie znajomych i gości.