Po zbiorze pomidorów czy innych warzyw warto zadbać o stanowisko, nie pozostawiając gleby samej sobie. Możemy ją w łatwy sposób zregenerować i przygotować pod uprawę. Wystarczy, iż wysiejemy pewną roślinę, która choć niepozorna, idealnie sprawdzi się w takiej roli i doskonale odkazi oraz odżywi podłoże. Mowa o gryce zwyczajnej.
Dlaczego warto wysiewać grykę? To idealna roślina na poplon
Gryka zwyczajna jest rośliną, która potrafi poprawić kondycję gleby, a także działa odkażająco oraz może ograniczać populację groźnych szkodników. W dodatku korzenie rośliny wydzielają związki, które działają toksycznie na organizmy chorobotwórcze oraz na larwy, które znajdują się w ziemi.
Warto więc ją wysiewać jako poplon po cebuli, pomidorach, ogórkach, czosnku oraz innych warzywach, które łatwo padają ofiarą chorób odglebowych. Dzięki gryce oczyścimy skutecznie stanowisko i przygotujemy je pod uprawę okazów, które w przyszłości będą mogły się lepiej rozwijać.
Dodatkowo gryka zwiększa zawartość materii organicznej, dzięki czemu zielona masa gwałtownie i efektywnie się rozkłada. Co więcej, hamuje rozwój chwastów, ponieważ gwałtownie się rozrasta, zacieniając glebę i uniemożliwiając wzrost niechcianym roślinom. Warto także wspomnieć, iż gryka zatrzymuje składniki pokarmowe w glebie, a w szczególności azot, który często, gdy pominiemy poplon, zostaje wypłukany do wód gruntowych.
Czytaj również: Możesz mieć sadzonki piwonii za darmo. Pamiętaj jednak o tym
Kiedy powinno się siać grykę? O tym musisz pamiętać
Z racji tego, iż gryka jest rośliną ciepłolubną, wymaga ona temperatury gleby powyżej 10 stopni Celsjusza, aby mogła kiełkować. Dodatkowo najlepiej rozwija się, gdy panują warunki ciepłe i umiarkowanie wilgotne.
Wobec tego zaleca się, by wysiewać ją najpóźniej do 15 sierpnia, a w cieplejszych rejonach Polski choćby do 20 sierpnia. Zachowanie tych terminów jest ważne, ponieważ gryka źle znosi przymrozki i musi zdążyć wyrosnąć oraz zgromadzić biomasę, jeszcze zanim nadejdą przymrozki.
Natomiast w momencie, gdy gryka osiągnie już wysokość około 30 cm, ale zanim zacznie kwitnąć i drewnieć, należy ją przyorać lub skosić i przekopać. Inną opcją jest pozostawienie jej na powierzchni w formie ściółki, która będzie się rozkładać. Pamiętajmy, iż po takim zabiegu, podłoże potrzebuje kilku tygodni, aby przetrawić masę roślinną, zanim wysiejemy lub posadzimy tam inne warzywa.
Zobacz też:
Posadź to w miejscu po ogórkach. Będziesz mieć duże plony bez wyjaławiania gleby
Gdy storczyk przekwitnie, przytnij go dokładnie w tym miejscu. Obsypie się pąkami
Lawenda usycha mimo podlewania? Ogrodnik zdradza, co jej szkodzi