Juka to roślina wyjątkowa. Staje się jeszcze piękniejsza, gdy obsypuje się kwiatami. Jednak, by tak się stało, wymaga ona odpowiedniej pielęgnacji, a także nawożenia. Do zasilania jej możemy użyć czegoś, co zwykle ląduje w koszu. Okazuje się bowiem, iż właśnie ten produkt pobudzi roślinę do kwitnienia. Podpowiadamy, czego użyć do nawożenia juki.
Czym nawozić jukę? Te resztki z kuchni będą niezastąpione
Chcąc zadbać o naszą jukę, należy ją regularnie nawozić. Nie zawsze jednak musimy używać do tego sklepowych produktów. Okazuje się, iż do stworzenia efektywnego nawozu, wystarczą nam resztki kuchenne. Dzięki nim zasilimy roślinę w sposób tani, skuteczny i ekologiczny. Mowa o wysuszonych skorupkach jajek.
Zanim jednak użyjemy ich do nawożenia, należy je dokładnie umyć oraz wysuszyć. Następnie rozdrabniamy je na proszek. Im drobniejszy on będzie, tym lepiej, ponieważ składniki odżywcze będą mogły szybciej przeniknąć do podłoża.
Przygotowane rozdrobnione skorupki jajek, należy rozsypać bezpośrednio wokół podstawy juki, pamiętając o zachowaniu niewielkiego odstępu od pnia. Dobrym pomysłem będzie wymieszanie ich z górną warstwą ziemi. Możemy także po prostu pozostawić je na podłożu, a deszcz oraz podlewanie stopniowo będą przetransportowywać składniki ze skorupek do wnętrza gleby.
Warto rozważyć stosowanie tego nawozu, ponieważ nie tylko wzbogaci on ziemię w węglan wapnia, ale i zapobiegnie zakwaszeniu gleby, które mogłoby hamować rozwój rośliny. Dzięki temu juka zacznie wypuszczać nowe zdrowe liście oraz kwiatostany. W dodatku sam okaz będzie rósł szybciej i stanie się odporniejszy.
Dlaczego skorupki jaj tak świetnie działają na jukę? To warto wiedzieć
Ten prosty nawóz będzie bardzo skuteczny, ponieważ skorupki jaj zawierają wapń. Jest to niezwykle istotny element dla roślin, które mają rozbudowany system korzeniowy tak jak właśnie juka. Ma on ogromne znaczenie przy tworzeniu ścian komórkowych, co wpływa także na wyższą odporność liści oraz korzeni na choroby i uszkodzenia mechaniczne.
Dodatkowo gleba, która obfituje w wapń, jest w stanie lepiej i skuteczniej wchłaniać inne składniki odżywcze, takie jak np. magnez czy potas, czyli elementy najważniejsze dla prawidłowego wzrostu oraz kwitnienia okazu.
Warto także wspomnieć, iż rośliny, którym nie brakuje wapnia, nie są aż tak narażone na infekcje grzybicze. Ma to znaczenie, gdy mowa o tym gatunku, ponieważ duże liście i zwarty kształt juki, sprzyja zatrzymywaniu wilgoci i tym samym rozwojowi chorób. W dodatku regularne dostarczanie wapnia roślinie może zwiększyć szanse na coroczne kwitnienie, choćby w przypadku okazów starszych, które wcześniej nie wypuszczały kwiatów.
Czytaj również: Owoce gniją na drzewach? Nie zwlekaj, zrób to, nim będzie za późno
Na co uważać stosując ten nawóz? Tak możesz zaszkodzić roślinie
Wykorzystując skorupki jaj, musimy jednak uważać, aby przypadkiem nie zaszkodzić juce. Bardzo ważne jest to, aby nie przesadzić z ilością, gdyż nadmiar wapnia zakłóca przyswajanie fosforu oraz żelaza. Właśnie dlatego zaleca się, aby stosować skorupki maksymalnie dwa razy w sezonie.
Oprócz tego unikajmy łączenia ich z nawozami azotowymi, ponieważ mogłoby to opóźnić lub choćby zatrzymać proces kwitnienia. najważniejsze jest również to, aby używać tylko i wyłącznie suchych skorupek, ponieważ świeże skorupki, na których pozostało jeszcze białko, mogłyby przyciągnąć szkodniki, a także sprzyjać rozwojowi grzybów.
Zobacz też:
Są jeszcze piękniejsze, niż wrzosy. W tym roku sadzę je w ogrodzie i na balkonie
Dla jednych odpad, dla innych najlepszy nawóz. Surfinie kwitną po nim do przymrozków
1 łyżeczkę zmieszaj z letnią wodą i włóż roślinkę. W kilka dni wypuści korzenie