Domowej roboty kiszona kapusta zachwyca swoim smakiem oraz bogactwem prozdrowotnych adekwatności. Jest jednym z tych przetworów, które obowiązkowo przygotowuje się w polskich domach przed nadejściem zimy. Chcąc ją mieć gotową po kilku dniach, a nie tygodniach, od tego sezonu rób ja tylko w ten sposób.
Kiszona kapusta — źródło zdrowia i polska tradycja
Kiszona kapusta to uwielbiana kiszonka, która skrywa w sobie bogactwo wartości odżywczych. Powinna mieć obowiązkowe miejsce w każdej spiżarni. Niestety wiele osób rezygnuje z domowej kapusty kiszonej przez długi proces kiszenia, który trwa od tygodnia do choćby dwóch.
Na szczęście to niejedyny sposób na domową kapustę, o czym przekonała mnie moja babcia. Zdradziła mi patent, za pomocą którego kiszona kapusta gotowa jest w kilka dni. Nic łatwiejszego, by zyskać zdrową i smakowitą kiszonkę.
Wystarczy bowiem zamiast zasypywania solą poszatkowanej kapusty i mozolnego wygniatania, przyrządzić solankę. To prosty patent, za pomocą którego kiszona kapusta jest gotowa choćby i po trzech dniach. Wspomnianą solankę można przygotować w łatwy sposób, wykorzystując czubatą łyżkę soli na litr wody.
Zobacz także: Zrób do słoików i jedz przez całą zimę. Odporność i jelita będą ci wdzięczne
Jak gwałtownie ukisić kapustę? Będzie gotowa już po 3 dniach
Szybkie kiszenie kapusty to idealne rozwiązanie dla zabieganych i niecierpliwych osób. Efekt końcowy jest porównywalnie smaczny do kapusty kiszonej przez dwa tygodnie. Kiszenie kapusty w ten sposób wymaga następujących składników:
- 5 kg świeżej kapusty
- 2 marchewki
- 1 l wody
- 80 g soli
- 5 liści laurowych
- Ziele angielskie
- Opcjonalnie: kminek
Sposób przygotowania:
Tak jak w tradycyjnym sposobie, zacznij od poszatkowania kapusty i starcia marchewki na grubych oczkach. Następnie zagotuj wodę z solą i powstałą mieszankę odstaw do wystudzenia.
W międzyczasie przygotuj słoiki (bądź też duży słój lub naczynie kamionkowe). Na dnie wyłóż liście laurowe. Warstwami układaj kapustę i marchew. W połowie dodaj ponownie liście, ziele angielskie i jeżeli chcesz, również kminek.
Pełne naczynie mocno dociśnij trzonkiem drewnianej łyżki i na wierzchu kolejny raz wyłóż liście laurowe. Całość zalej wystudzoną solanką i powtórnie ubij kapustę drewnianą łyżką. Ważne, aby kapusta w naczyniu, w całości była przykryta solanką.
Zakręć słoik (nie za mocno) i odstaw na dwa dni w ciemne miejsce o temperaturze pokojowej. Po tym czasie przełóż na jeden dzień naczynie z kapustą do lodówki. Łącznie po trzech dniach kapusta powinna być już gotowa.
Zobacz też:
Dodaj to do jajecznicy. Twój mózg podziękuje ci za takie śniadanie
Te grzyby są doskonałym źródłem białka. Moja teściowa podaje je w obłędnym sosie
Mało kto wie, jak dobrze działa na odporność. Dodawaj do kawy i owsianki