Kiła kapusty do najgroźniejsza choroba, dotykająca nie tylko samą kapustę, ale także inne gatunki z rodziny krzyżowych (brukselki, kalafior, kalarepę, rzepak oraz liczne rośliny ozdobne). Wywoływana jest przez patogeniczny grzyb Plasmodiophora brassicae. Choroba ta może doprowadzić do całkowitego zamierania roślin, przynosząc ogromne straty w uprawie. Jak ją rozpoznać i zwalczać?
Objawy kiły kapusty
Bez względu na gatunek rośliny, kiła podobne objawy daje u wszystkich kapustowatych. W związku z hiperplazją (nadmiernym podziałem komórek) i hipertrofią (patologicznie zintensyfikowanym wzrostem) komórek budulcowych korzeni, ulegają one bardzo charakterystycznej deformacji która jest na pierwszy rzut oka rozpoznawana przez każdego, kto kiedyś miał już do czynienia z tą chorobą. Na korzeniach widoczne są narośla i guzy, które w znacznym stopniu osłabiają funkcje korzeni, sprawiając spowolnione i pogarszające się podłoża pobieranie wody i składników odżywczych z podłoża, przez co roślina zaczyna usychać i zamierać.
Kiła kapusty – profilaktyka
Choroba atakuje znacznie częściej na glebach kwaśnych. Dlatego pH podłoża powinno być obojętne lub zbliżone do zasadowego (od 5,5 do 6,5 pH). W przypadku odczynu podłoża niższego niż 5,5 spada wchłanianie wody i składników odżywczych, co osłabia roślinę i sprawia, iż jest ona bardziej podatna na infekcje kiłą kapusty. W przypadku, gdy pH podłoża zaczyna spadać, zaleca się wapnowanie.
Inne zabiegi profilaktyki przeciw kile kapusty obejmują:
- zmianowanie upraw – na tym samym stanowisku kapustne nie powinny być uprawiane częściej niż co 4-5 lat,
- stosowanie zapraw nasiennych oraz wysiew odmian odpornych na infekcję Plasmodiophora brassicae (np. kapusta czerwona Lodero, kapusta biała Cordoba F1, Kilaherb F1, Kilazol F1, Kilaton F1)
- moczenie korzeni sadzonek w preparatach przeciwgrzybiczych (Agavit, Polyversum WP),
- dokładne oczyszczanie gleby po zakończeniu uprawy,
- regularne odchwaszczanie,
- utrzymanie odpowiedniego rozstawu pomiędzy roślinami.
W przypadku kiły kapusty idealnie sprawdza się powiedzenie, iż lepiej zapobiegać niż leczyć.
Kiła kapusty – jak zwalczyć
Skuteczne zwalczanie kiły kapusty może być trudne, ale nie jest niemożliwe. Aby skutecznie bronić się przed tym patogenem należy połączyć profilaktykę i środki ochrony roślin. najważniejszy jest tutaj moment, w którym ogrodnik zauważy objawy choroby, ponieważ w przypadku zakażenia całej uprawy, przedsięwzięte środki mogą być niewystarczające, a uprawa i tak zostanie spisana na straty.
Pewną skuteczność w walce z kiłą kapusty odnoszą preparaty wzmacniające rośliny, a także opryski ze skrzypu polnego.
Niestety nie ma zarejestrowanego żadnego chemicznego środka ochrony roślin, który byłby skuteczny w bezpośrednim zwalczaniu tej choroby.
To dlatego tak istotne są zabiegi prewencyjne i odpowiedni dobór nasion.
Fot. główna: Rasbak, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org
Bibliografia:
- A. Gidelska, J. Robak, Owoce, Warzywa, Kwiaty, Kiła kapusty, 03/2010, s. 27
- E. Ryjak, Doradca. Galicyjski Magazyn Rolniczy, Kila kapusty groźna, 117/2002. s. 7-8
- P. Boroczński, Hasło Ogrodnicze, Kiła kapusty – groźna czy nie?, 04/2011, s. 137-140