Sezon na cukinię w Polsce trwa od końca czerwca do września/ października, jednak nie wszyscy wiedzą, kiedy najlepiej zbierać warzywa tak, aby te były możliwie jak najsmaczniejsze. Warzywa owocują szybko, więc łatwo przegapić idealny termin na ich zebranie.
Na szczęście doświadczeni ogrodnicy zwykle chętnie dzielą się z początkującymi wskazówkami, dzięki którym można rozpoznać, iż cukinie są dojrzałe i gotowe do zbioru. Gdy tylko je zauważysz, przynieś je z grządek, bo niedługo przerosną i nie będą już tak dobre.
Może cię zainteresować: Posadź to w miejscu po ogórkach. Będziesz mieć duże plony bez wyjaławiania gleby
Czy wiesz, jak rozpoznać, kiedy zbierać cukinię? To podstawowe kryteria
Kiedy zbierać cukinię? Zapewne rozczarujesz się, jednak nie ma jednej dobrej odpowiedzi na to pytanie, jednak nie warto zwlekać zbyt długo, ponieważ zwykle owocuje ona już 40-50 dni po wysiewie.
Podstawowym kryterium, na które powinieneś zwrócić uwagę, aby móc ocenić, czy warzywa nadają się do zebrania, jest ich wielkość. Powinna być średnia i wynosić około 15-20 cm (przy najpopularniejszych odmianach). Wówczas cukinie zwykle są już dojrzałe, ale wciąż młode, jędrne i nie mają zbyt wielu zbędnych pestek.
Kolejną istotną kwestią jest częstotliwość zbiorów, bo wbrew pozorom, nie powinno się zbierać cukinii jednorazowo, a partiami. Najlepiej rób to co 2-3 dni, zwłaszcza gdy dni są ciepłe i słoneczne, bo wtedy owoce ekspresowo dojrzewają.
Regularne zbiory owoców ma także inną zaletę. Jest to bowiem dodatkowa szansa na obfitsze plony, ponieważ regularne usuwanie ich z grządek odciążą cukinię i pobudza ją do dalszego kwitnienia.
Czytaj również: Koniecznie wysiej to po pomidorach. Uważaj, termin jest bardzo krótki
Inne cechy, które świadczą o tym, iż nadszedł termin zbioru cukinii
Jeśli cukinia jest jędrna i sprężysta, gdy delikatnie ją naciśniesz, oznacza to, iż jest gotowa do zebrania. Jej skórka powinna mieć naturalny, intensywny odcień. Nie może posiadać wyraźnie widocznych pęknięć, przebarwień ani drewnienia dołu czy ogonka (wówczas może być już stara i niesmaczna).
Jak zbierać cukinię, aby nie zniszczyć jej smaków i walorów?
Technika zbiorów cukinii również ma znaczenie. Owoce zawsze powinny być zabierane z grządek wieczorami lub wcześnie rano, kiedy słońce nie świeci jeszcze intensywnie. Najlepiej zrywać je delikatnie przy pomocy ostrego noża albo sekatora, zostawiając niewielki kawałek ogona.
Nigdy nie wykręcaj warzyw ręką, bo jedynie zniszczysz pędy i dalsze plony nie będą obfite. Po zebraniu cukinie przenieś natomiast do chłodnego, przewiewnego i zacienionego miejsca. Najlepiej trzymaj je w skrzyni, ale postaraj się zużyć w ciągu 7-10 dni.
Zobacz też:
W sierpniu koniecznie podsyp tym trawnik. Trawa znów będzie bujna i zielona
Widzisz taki nalot na roślinach doniczkowych? Nie czekaj, pozbądź się go czym prędzej
Zmienna pogoda osłabiła pomidory? Podsyp je tym, a odzyskają wigor