Cebula (Allium cepa) czy jak prawidłowo się nazywa czosnek cebula to warzywo cebulowe, które gości w zasadzie w każdym warzywniku. Ale uprawa cebuli, wbrew pozorom, nie jest taka prosta. I bardzo często pada pytanie: kiedy łamać szczypior? Odpowiedź na to pytanie prawdopodobnie niektórych zadziwi.
Uprawa cebuli w kilku słowach
Cebula zwyczajna może być uprawiana na kilka sposobów i bardzo różnych terminach. Najbardziej popularny i najłatwiejszy chyba sposób to sadzenie malutkich cebulek, tzw. cebuli dymki. Można ją sadzić wiosną (koniec marca/początek kwietnia) na takiej głębokości by ogonek wystawał nad ziemią lub traktować jako cebulę ozimą i sadzić we wrześniu i październiku, ale już na głębokości 3-4 centymetrów, by nie przemarzła. Dodatkowo można uprawę ozimą dymki osłonić sianem lub słomą. Ściółkowanie podłoża dodatkowo zabezpieczy cebulki.
Kiedy łamać szczypior, źródło: depositphotos.com
Cebulę można również uprawiać z wysiewu nasion. jeżeli początek kwietnia jest ciepły, można już z początkiem kwietnia (do końca kwietnia) siać nasionka na głębokości ok. 2,5 centymetra. Gdy szczypiorek wzejdzie należy go systematycznie przerywać, wykorzystując świeży choćby do kanapek czy sałatek. Jest aromatyczny i bardzo smaczny. Młode cebulki ze szczypiorkiem wyrywa się do momentu, gdy odległości pomiędzy pozostałymi będzie wynosiła ok. 6 cm, by mogły osiągnąć imponujące rozmiary.
Tak jak z dymki, również z wysiewu nasion można uprawiać cebulę ozimą (wysiew nasion 10-30 sierpnia). Cebulę można bowiem potraktować jako poplon i wysiać na grządkach, z których zebrano już plony. I tu pamiętać należy o płodozmianie i wysianie nasion w miejscu, w którym wcześniej rosła już cebula, szczypiorek, por, pietruszka, ziemniaki czy seler. Cebula będzie dobrze rosnąć jako poplon po burakach, sałacie, pomidorach, warzywach kapustowatych i strączkowych (wyłączając bób).
Płodozmian warzyw
I ostatni sposób uprawy to uprawa cebuli z rozsady. I to najtrudniejsza metoda, zwłaszcza dla początkującego ogrodnika. Dlatego gotową rozsadę najlepiej jest po prostu kupić, sadzonki nie są zbyt kosztowne a można zaoszczędzić i czas i wkład pracy, których sporo trzeba włożyć w tworzenie rozsady.
Pielęgnacja cebuli
By osiągnąć zadowalające plony ważna jest prawidłowa pielęgnacja cebuli. Gleba powinna być systematycznie zasilana naturalnymi nawozami. Świetnie sprawdza się podlewanie cebuli wodą z dodatkiem biohumusu. Cebula bowiem zarówno w początkowej fazie wzrostu jak i później (ze względu na płytko system korzeniowy) potrzebuje stałej, umiarkowanej wilgotności, więc za jednym zamachem można zadbać o optymalną wilgotność podłoża jak i dostarczenie uprawie składników pokarmowych.
Kiedy łamać szczypior, źródło depositphotos.com
Ważne, zwłaszcza na początkowym etapie rozwoju cebuli jest jest systematyczne jej odchwaszczanie. Chwasty zabierają cebuli wodę, składniki pokarmowe, porażają często chorobami, przyciągają szkodniki a także zasłaniają światło.
Gdy odpowiednio zaopiekowana cebula pięknie wyrośnie, wielkimi krokami zbliżać będziemy się do zbiorów. I tu zasadnicze pytanie: kiedy łamać szczypior?
Kiedy łamać szczypior
Otóż szczypioru się nie łamie! Szczypior łamie się samoistnie. W momencie, gdy większość liści zaczyna polegiwać na ziemi, a przy tym jeszcze kilka jest wciąż zielonych, to sygnał, iż cebula jest gotowa do zbioru.
Kiedy łamać szczypior, źródło: depositphotos.com
Cebulę zbiera się dzień słoneczny, najlepiej jest ją powyrywać rano i zostawić na miejscu w słońcu, by spokojnie sobie obeschła. A pod wieczór, zanim przyjdzie wieczorna rosa musi zostać zebrana, można ze szczypioru upleść warkocze i powiesić je w przewiewnym miejscu. Można ją również rozłożyć luźno by szczypior całkowicie się zasuszył. Wówczas to się go usuwa. Taka cebula jest gotowa do przechowywania w suchym, ciemnym i przewiewnym miejscu.
Fot. główna: depositphotos.com