Kaszotto z grzybami

zakreconywegeobiad.pl 9 miesięcy temu

Super proste i pyszne a do tego gwałtownie się przygotowuje.

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy gryczanej
  • 50 g grzybów shitake świeżych
  • 1/2 malej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • mała gałązka lubczyku jeżeli masz,
  • trochę natki pietruszki,
  • szczypiorek
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki oleju.

Wykonanie:

Kaszę gryczaną wypłucz i zalej wodą. Pokrój cebulę tak jak lubisz, grzyby pokrój w paski, czosnek w plastry.

Rozgrzej na patelni lub w garnku oliwę, podsmaż cebulę ze szczyptą soli, dodaj czosnek.

Wrzuć shitake. Podsmażaj je przez chwilę razem.

Wrzuć kaszę do grzybów i cebuli – nie zdziw się bo wchłonie wodę i będzie jej dwa razy tyle.

Wlej do nich ok 1/2 szklanki wody. Dodaj lubczyk i natkę pietruszki.

Gotuj razem, aż kasza wchłonie wodę.

Przypraw do smaku i gotowe. Podawaj posypane szczypiorkiem lub świeżą natką.

Nie masz ochoty gotować? Zobacz jaki zestaw możesz sobie skomponować 🙂

Zajrzyj do mnie:

Idź do oryginalnego materiału