Kapusta na Wigilię

2 godzin temu
Zdjęcie: Kapusta na Wigilię


Kapusta, fasola, suszone śliwki i grzyby – tyle wystarczy, aby przyrządzić wigilijną kapustę. To jest w tym dniu obowiązkowe danie. Dlaczego?

Kapusta wigilijna jest daniem przyrządzanym na wieczerzę wigilijną od stuleci. Tradycyjne danie ma swoja symbolikę.

  • Kapusta chroni od złego i zapewnia zdrowie, witalność i siłę na wiosnę.
  • Groch i fasola są zwiastunami płodności, miłości, dostatku i urodzaju oraz pieniędzy. Ponoć, kto zje w Wigilię groch, przez cały kolejny rok nie będzie narzekać na niedostatek.
  • Leśne grzyby na zupę oraz dodawane do pierogów i kapusty posiadają magiczną moc i zjedzone podczas wigilii zapewniają szczęście i dostatek domownikom.
  • Śliwki wróżą szczęście i pomyślność, odpędzają złe moce i zapewniają długowieczność.

Składniki: 2 kg kwaszonej kapusty, 1 kg fasoli Jaś, 4 cebule, olej rzepakowy; przyprawy: sól, pieprz, 4 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe, majeranek, grzyby suszone, 10 śliwek suszonych.

Sposób przygotowania: Kapustę zalać wodą i ugotować do miękkości. Namoczoną dzień wcześniej fasolę ugotować. Po godzinie gotowania do kapusty dodać cebulę zeszkloną na oleju, przyprawy, suszone grzyby, suszone śliwki (chwilę wcześniej namoczone). Całość gotować jeszcze przez pół godziny. Do kapusty dodać ugotowaną fasolę Jaś, wymieszać i gotować przez kolejne 20 minut. jeżeli po spróbowaniu kapusta okazałaby się zbyt kwaśna, dodać 1 łyżeczkę sody oczyszczonej.

Przepis podała: Bogusława Łabuz z Koła Gospodyń Wiejskich w Senisławicach.



Idź do oryginalnego materiału