Kalafior Romanesco uprawa
Romanesco jest odmianą typowo hodowlaną, wynikającą najprawdopodobniej ze skrzyżowania kapusty z brokułem. Pochodzi ze słonecznych Włoch i jest zaliczany do odmian średnio wczesnych. Można sadzić go z rozsady pod osłonami lub wysiewać wprost do gruntu.
Lubi stanowiska słoneczne, ciepłe i zaciszne. Wymagania glebowe są niewielkie – nie poradzi sobie na piaszczystym podłożu, ale świetnie rośnie w standardowej glebie ogrodowej. Dla uzyskania dorodniejszych plonów warto podłoże zasilić obornikiem lub kompostem, w roku poprzedzającym uprawę.
Wysiew na rozsady do wielodoniczek można przeprowadzić już w połowie lutego, w marcu i do połowy kwietnia zaleca się siew pod osłony, natomiast pora na siew wprost do gruntu przypada na maj. Przy wysadzaniu rozsad lub siewie do gruntu zaleca się rozstaw 40 do 50 cm w rzędzie i 50 cm między rzędami.
Warto także udeptywać glebę wokół roślin – wtedy główki będą bardziej zwarte.
Kalafior Romanesco zastosowanie
Odmiana kalafiora Romanesco charakteryzuje się bardzo delikatnym smakiem bez cienia goryczki z lekko orzechową nutą. Świetnie sprawdza się do gotowania – zarówno w wodzie, jak i na parze. Może jednak być pomysłowym dodatkiem do sałatek, zapiekanek czy zup.
Ze względu na zwarte różyczki, o kształcie przypominającym wieżyczki idealnie nadaje się do dekoracji potraw. Bardzo dobrze się marynuje.
Ze względu na niską kaloryczność oraz bogactwo witamin i minerałów (np.A, C, E, K, witaminy z grupy B, żelazo, potas, selen) kalafior ten jest także świetnym punktem jadłospisu dla osób dbających o zdrową dietę lub chcących pozbyć się nadprogramowych kilogramów.
Kalafiory są warzywami coraz chętniej uprawianymi w przydomowych ogrodach warzywnych, a Romanesco z pewnością odnajdzie się nie tylko w kuchni, jako pyszny składnik potraw, ale również ozdobi i urozmaici warzywną rabatę.
Fot. główna: Kalafior Romanesco, źródło: depositphotos.com