Jodła koreańska – uprawa i pielęgnacja

1 rok temu
Zdjęcie: Jodła koreańska


Jodła koreańska (Abies koreana)

Wysokość do 8 m
Kwitnienie IV, V
Stanowisko słoneczne
Wilgotność gleby umiarkowanie wilgotna, stale wilgotne
Ozdobność cała roślina
Pokrój stożkowaty

Jodła koreańska (Abies koreana) to zimozielone drzewo iglaste należące do rodziny sosnowatych. Pochodzi z Korei, ale uprawia jest na całym świecie, jest to bowiem jedno z drzewek, które przeznaczane są na choinki. Można ją uprawiać również w pojemnikach. Drzewo to rośnie wolno (po 30 latach ma ok. 4 m) i w naturze dorasta do 12 m, na innych kontynentach góra do 8 m, choć najczęściej nie przekracza 5 m. Korona drzewa jest bardzo regularna o stożkowym pokroju.

Gałęzie wyrastają dość gęsto, są sztywne i rosną poziomo. Igiełki są krótkie (1-2 cm), tępe, płaskie i nieznacznie wcięte. Stroszą się wokół pędów ukazując to ciemnozielony wierzch to bardzo jasny, prawie biały spód.

Ciekawie prezentują się szyszki, które wyrastają w większych grupach, stojąc na gałęziach niczym świeczki. Osiągają 4-7 cm długości i początkowo zielone zmieniają w końcu barwę na fioletowo-niebieską.

Uprawa jodły koreańskiej

Jodła koreańska to iglak bardzo łatwy w uprawie i dobrze znosi zarówno słabe warunki glebowe jak i ciężkie klimatyczne. Jest w pełni mrozoodporna. Nieźle znosi okresowe susze, choć woli umiarkowaną wilgoć i półcieniste lub słoneczne stanowisko. Nie toleruje jedynie podłoża o odczynie zasadowym. Drzewko na tak ładny pokrój, że nie wymaga cięć, jeżeli już to wykonywać je można w kwietniu lub czerwcu.

Idealna zarówno w roli solitera jak i rosnąc w grupie.

Fot. główna: Lestat (Jan Mehlich), CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org

Idź do oryginalnego materiału