Jeśli masz bukszpany, nie przegap tego terminu. Zbliża się czas ważnego zabiegu

top.pl 1 dzień temu
Zdjęcie: /123RF/PICSEL


Bukszpan to jeden z najpopularniejszych krzewów ozdobnych, który gości w większości ogrodów. Ceniony jest za swoją odporność, a także możliwość dowolnego formowania. Aby zachował swój zdrowy i bujny wygląd, najważniejsze jest regularne przycinanie. Jest kilka terminów związanych z przycinaniem bukszpanu, które każdy ogrodnik powinien mieć zapisane w swoim kalendarzu. Jeden z nich właśnie się zbliża.

Bukszpan to zimozielony krzew, który uwielbiany jest ze względu na swoją dekoracyjność. Charakteryzuje się gęstym ugałęzieniem oraz drobnymi, błyszcząco zielonymi liśćmi. Przez ogrodników szczególnie ceniony jest za swoją odporność na silne cięcia i formowanie w interesujące formy geometryczne. Przycinanie bukszpanu jest jednak ważne nie tylko w kontekście jego wyglądu, ale i zdrowego wzrostu. Dobrze więc wiedzieć, kiedy i jak najlepiej to robić.

Kiedy przycinać bukszpan na wiosnę? O tych terminach pamiętaj

Regularne przycinanie bukszpanu nie tylko zapewnia estetyczny wygląd krzewu, ale również wpływa na zdrowy wzrost. Chociażby usuwanie starszych pędów pozwala na lepsze doświetlenie wnętrza rośliny i chroni przy tym przed rozwojem chorób grzybowych. Ponadto częste przycinanie pobudza roślinę do rozkrzewiania się. Dzięki odporności bukszpanu na formowanie można go przycinać choćby kilka razy w roku. Częstotliwość należy jednak dobrać do wieku i kondycji krzewu.

Jeśli praktykujesz jednorazowe cięcie bukszpanu w sezonie, najlepszym momentem jest na to czerwiec, tuż po zakończeniu przez roślinę wiosennego wzrostu. Chcąc jednak osiągnąć najlepsze efekty, warto ten zabieg wykonywać kilka razy w roku. Tym samym pierwsze cięcie młodego bukszpanu można przeprowadzać już wczesną wiosną, czyli w marcu, nim rozpocznie się pełna wegetacja. Najlepiej zrobić to w drugiej połowie miesiąca.

Termin drugiego cięcia bukszpanu przypada na czerwiec, kiedy to pędy będą miały już odpowiednią długość. To także dobry czas na cięcie formujące młody bukszpan. jeżeli chodzi o cięcie sanitarne, można je wykonywać przez cały rok. Bez względu na miesiąc można, a choćby należy, usuwać chore i uszkodzone pędy. Jest to szczególnie ważne podczas wiosennych prac, aby pamiętać o usunięciu przemarzniętych pędów.

W przypadku starszych bukszpanów tak częste cięcie nie jest już wymagane. Chcąc zachować jego zdrową kondycję i atrakcyjną formę, zaleca się formowanie co 2-3 lata. Taki zabieg pobudzi wtedy wzrost nowych pędów. Wtedy przycinanie również najlepiej robić wiosną lub w czerwcu.

Zobacz także: Posyp tym krzewy bukszpanu. Niebezpieczne szkodniki odpadną co do jednego

Jak przycinać bukszpan? Cięcie ma znaczenie

W przypadku cięcia bukszpanu nie tylko termin ma znaczenie. Liczy się również technika oraz używanie odpowiednich narzędzi. W zależności od celu cięcia warto sięgnąć po różny typ narzędzi. najważniejsze jest to, aby były one ostre oraz czyste, by zapobiec ewentualnemu przenoszeniu chorób grzybowych. W ten sposób można wykonać efektywne i precyzyjne cięcie.

Warto kierować się wtedy odpowiednią techniką, która zakłada w pierwszej kolejności cięcie wierzchołku mające na celu pobudzenie krzwu do zagęszczenia się. Następnie przycina się boki, formując docelowy kształt bukszpanu. Podczas cięcia należy pamiętać, iż pędy najlepiej skracać o 30-50% ich długości. Jest to zdrowe dla rośliny i pozwala uzyskać gęstą formę.

Chcąc cieszyć się pięknem bukszpanu w swoim ogrodzie, warto dbać o regularne wykonywanie cięcia, zwłaszcza sanitarnego. Zaniedbanie tego zabiegu może być źródłem osłabienia krzewu w wyniku infekcji grzybowych. Ponadto należy podejść odpowiedzialnie do przycinania bukszpanu, aby nie zaszkodzić nim roślinie.

Zobacz też:

Tak pozbędziesz się chwastów z trawnika. Wystarczą 2 składniki i woda

Posadź to obok lawendy. Będzie kwitła pięknie i długo

Chcesz, by hortensja obsypała się kwiatami? Wiosną zakop to pod krzewem

Idź do oryginalnego materiału