Jak roślina się broni? Naukowcy z PŁ odkryli sekretny mechanizm

6 godzin temu
Zdjęcie: Zespół naukowców z Politechniki Łódzkiej dokonał przełomowego odkrycia | foto Politechnika Łódzka


Roślinny enzym i „klapka bezpieczeństwa”

Zespół z Wydziału Biotechnologii i Nauk o Żywności PŁ - mgr inż. Maciej Nielipiński, dr inż. Agnieszka Pietrzyk-Brzezińska i dr hab. inż. Bartosz Sekuła - otrzymał prestiżowy tytuł „Diament Krystalograficzny” przyznawany przez Komitet Krystalografii PAN. Wyróżniono ich za odkrycie i opis budowy roślinnego enzymu - ornitynowej transkarbamylazy (OTC), którego struktura została opisana w czasopiśmie Frontiers in Plant Science.

Enzym ten odgrywa istotną rolę w rozwoju roślin. Umożliwia produkcję aminokwasów potrzebnych do wzrostu. Naukowcy po raz pierwszy zobaczyli jego dokładną budowę dzięki wykorzystaniu krystalografii rentgenowskiej. W enzymie odkryto swoisty „mechanizm bezpieczeństwa” - ruchomą część przypominającą klapkę, która kontroluje, co może dostać się do wnętrza i wywołać reakcję chemiczną.

Bakterie i ich toksyczna sztuczka

Problem w tym, iż niektóre bakterie (na przykład Pseudomonas syringae) potrafią przechytrzyć ten system. Produkują toksynę do złudzenia przypominającą naturalny składnik, który enzym „wpuszcza” do środka. W efekcie dochodzi do zablokowania działania enzymu, a roślina zaczyna chorować i przestaje rosnąć.

Nowa broń na chwasty

Choć samo zjawisko jest groźne dla upraw, jego dokładne poznanie może pomóc opracować nowe, precyzyjne środki ochrony roślin. Naukowcy z PŁ podkreślają, iż wiedza o strukturze OTC i sposobach jego „wyłączania” może zostać wykorzystana do opracowania nowoczesnych herbicydów, działających wyłącznie na chwasty, a nie na rośliny uprawne czy otaczającą przyrodę.

Badania zostały sfinansowane z grantu SONATA Narodowego Centrum Nauki i mogą mieć realny wpływ nie tylko na naukę w Polsce, ale też na rozwój zrównoważonego rolnictwa na świecie.

https://tulodz.pl/lodz-po-godzinach/soundtrackfest-filmowe-emocje-i-muzyczne-gwiazdy-w-manufakturze-zdjecia/ElMWd3o44BFOrd4xSWxV
Idź do oryginalnego materiału