Czosnek – aromatyczne warzywo przyprawowe, bez którego mięsiwa, sosy smarowidła do kanapek straciłyby naprawdę wiele. A i leczenie jesiennego przeziębienia byłoby dużo bardziej kłopotliwe, gdyby nie to, iż można go w stanie surowym przechowywać przez wiele miesięcy. I jeżeli wie się, jak przechowywać czosnek, to można się jego bezcennymi walorami smakowymi i prozdrowotnymi cieszyć przez całą zimę. A sposobów na dłuższe i krótsze przechowywanie czosnku jest kilka.
Jak przechowywać czosnek, źródło: depositphotos.com
Jak długo można przechowywać czosnek
Prawidłowo przechowywany czosnek w główce, która nie jest uszkodzona, w całości pokryta jednolitą łuską, jest twarda i jędrna można przechowywać choćby do pół roku. Warunek jest taki, iż przechowuje się go w pomieszczeniu suchym, przewiewnym, z temperaturą kilkanaście stopni na plusie.
Jeśli natomiast główka zostanie podzielona na ząbki, a te wciąż pokrywa szczelnie łuska, wówczas takie ząbki przetrwają w dobrej kondycji około 3 tygodni, w lodówce dużo dłużej.
A gdy ząbki zostaną pozbawione łuski, to należy przechowywać je w lodówce, a świeżość zachowają przez kilka dni. Gdy taki ząbek zostanie posiekany, należy go zużyć tego samego dnia.
Jak przechowywać czosnek, autor: John Phelan, CC BY-SA 3.0, commons.wikimedia.org
Jak przechowywać czosnek
By czosnek przetrwał w dobrej kondycji jak najdłużej do przechowywania należy wybrać główki twarde, jędrne, pokryte skórką bez najmniejszych uszkodzeń. Piętka musi być jasna, bez ciemnych plam i twarda, nie nosząca śladów pleśni.
- główki można zaplatać w warkocze i wieszać w suchym, przewiewnym miejscu
- główki czosnku można również układać w skrzyneczkach z otworami w ściankach i te również trzymać w chłodnej, przewiewnej i suchej spiżarni
- czosnek w główkach można przechowywać w lodówce, najlepiej w szczelnym pojemniku; trzeba jednak wiedzieć, iż przechowywany w chłodzie zyskuje więcej goryczki, a po wyjęciu dość gwałtownie zaczyna kiełkować
- czosnek można mrozić, ale po rozmnożeniu nie będzie już tak smaczny i aromatyczny, dobrze jest go przed mrożeniem zmielić, dodać wody lub oliwy i taką mieszanką wypełnić pojemnik na kostki lodu, wówczas przez co najmniej miesiąc zachowa swój smak i aromat
- czosnek można też kisić jak ogórki, wówczas zyska smak kiszonki
Jak przechowywać czosnek, autor: Miia Ranta, CC BY-SA 2.0, commons.wikimedia.org
- czosnek można również marynować robiąc zalewę tak jak do ogórków konserwowych, można go wówczas połączyć z innymi warzywami
- świeże ząbki czosnku można przechowywać przez kilka miesięcy w lodówce, jeżeli zaleje się go oliwą albo olejem, dodatkowo można dosypać tam różnych aromatycznych ziół, albo dorzucić papryczkę chili
- czosnek można również suszyć, wystarczy ząbki pokroić na cienkie plasterki, posypać odrobiną soli, ułożyć luźno w suszarce do grzybów albo w piekarniku i suszyć przez kilka godzin w temperaturze 50-60oC, można używać później takich wysuszonych płatków, albo je zmielić
Fot. główna: Nino Barbieri, CC BY 2.5, commons.wikimedia.org