
Wielu z Was na pewno rozpozna tę ślicznotkę ze zdjęcia. To Kamasja, piękny kwiat z rodziny szparagowatych. O jej uprawie napisaliśmy jakiś czas temu w poście: Kamasja, rzadka, ale piękna ozdoba ogrodów.
Jednak dziś, nie chcę rozszerzać porad dotyczących uprawy, ale zainteresować Was dwoma ciekawostkami.
👉 Kamasja ma jadalne cebulki!
I nie chodzi o to, iż od czasu do czasu dodawano je do potraw. Okazuje się, iż cebulki kamasji są jadalne i stanowiły ważne źródło pożywienia dla rdzennych mieszkańców Ameryki Północnej. Indianie gotowali je lub piekli, uzyskując słodki, orzechowy smak.
👉 Kamasja jest rośliną leczniczą.
I znowu mowa o mieszkańcach Ameryki, którzy wykorzystywali roślinę w medycynie ludowej. Indianie stosowali okłady z rozgniecionych cebulek Kamasji na rany i oparzenia. Używano jej także do łagodzenia bólu i obrzęku po ukąszeniach owadów.