Sałatka jarzynowa i bigos to królewska para świątecznych stołów i wszystkich okazji, gdy zasiadamy do niego w większym gronie. Nie ma dwóch takich samych dań, a w niemal każdym domu istnieje "sekretny" przepis, który sprawia, iż zawsze smakują wyjątkowo. Jednym z powodów jest tajemnicze przegryzanie. Jak się okazuje, to ono odpowiada za doznania smakowe, jednak nie należy z tym przesadzić.
REKLAMA
Zobacz wideo Która wersja sałatki jarzynowej najbardziej przypadła nam do gustu? Z porem, jabłkiem, cebulą?
Co adekwatnie "przegryza się" w sałatce jarzynowej i bigosie? Odpowiedź daje nauka
Czym adekwatnie jest to "przegryzanie"? Jak kilka lat temu na antenie radiowej Czwórki tłumaczył Mateusz Bereźnicki z Centrum Nauki Kopernik w Warszawie, to szereg zjawisk, które "doprowadzają do zmiany naszych odczuć smakowych". Te zachodzą nie tylko w jarzynowej, ale także we wszystkich daniach, które charakteryzują się większą liczbą składników i dużą ilością przypraw. Najważniejszym jest osmoza. - To nic innego, jak przenikanie rozpuszczalnika, w tym przypadku wody, przez bariery biologiczne, czyli w przypadku sałatki jarzynowej to komórki roślinne - wyjaśniał. - jeżeli do naszej sałatki dodamy sól, te komórki roślinne zaczną przebywać w środowisku, w którym na zewnątrz komórek jest dużo soli, a wewnątrz jest jej relatywnie mniej. Układ będzie dążył do równowagi, więc woda z wewnątrz będzie przedostawała się na zewnątrz - dodał. Jak zaznaczył, po 24 godzinach smaki powinny już wymieszać się idealnie.
Polecamy również: Dlaczego kopytka się rozpadają? Wszystko przez mąkę. Tylko jeden typ jest najlepszy
Jak długo można przechowywać sałatkę jarzynową? fot. Kamil Gozdan / Agencja Wyborcza.pl
Jak długo może leżeć sałatka jarzynowa w lodówce, a jak długo bigos? Możesz się zdziwić
Dobrze, by sałatka przed podaniem się przegryzła, jednak nie zapominaj o terminie ważności. Przyjęło się, iż świeżość zachowuje do tygodnia, wiele jednak zależy od użytych składników i sposobu przechowywania. Wymieszana z majonezem sałatka już po 2-3 dniach przestaje się nadawać do spożycia. Termin ten mogą także skrócić jajka, cebula, jabłka i ogórki, a przede wszystkim przechowywanie miski w cieple, np. na blacie. By dłużej cieszyć się tym daniem, majonez albo jogurt dodawaj maksymalnie do 24 godzin, a najlepiej przed podaniem na bożonarodzeniowy stół. Zapas trzymaj w lodówce nie dłużej niż 5-7 dni. A co z bigosem? Zawekowane słoiki możesz przechowywać do pół roku, w garnku - do 4 dni w lodówce. Bigos z grzybami już po 3 dniach może być nieświeży.
PORADA! Ugotowane i pokrojone w kostkę jarzyny możesz bez problemu mrozić. Do zamrażalnika możesz spokojnie wrzucić marchewkę, selera i pietruszkę. Pozostałe składniki mogą po rozmrożeniu stracić smak, konsystencję i adekwatności. Jarzyny możesz przechowywać ok. miesiąc.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.