Ile octu dodać do marynowanych grzybków? Ta proporcja nada przetworom idealnego smaku

2 dni temu
Nadeszła doskonała pora na przygotowanie marynowanych grzybków. To jedna z najlepszych przekąsek na jesienną kolację, ale przepis na nią nie jest tak prosty, jak mogłoby się wydawać. jeżeli dodamy za dużo octu, zupełnie zepsujemy smak. Z tego względu warto zapamiętać jedną zasadę.
Nie bez powodu grzyby są uznawane za jedne z najbardziej wartościowych skarbów leśnych. Można je wykorzystać w kuchni na wiele sposobów, nie tylko do zup i sosów, ale także na przetwory. Choć mogłoby się wydawać, iż przygotowanie ich jest bardzo proste, to w rzeczywistości łatwo zepsuć taki przepis. jeżeli dobierzemy złe proporcje, marynata może wyjść kwaśna, gorzka lub za słona. Sprawdź, ile octu należy użyć i jakie przyprawy dodać, by osiągnąć idealny smak grzybków.


REKLAMA


Zobacz wideo Mądra Babcia pokazała, jak zrobić obłędny gulasz z grzybami. Zaniemówisz z zachwytu


Jakie proporcje octu i wody do grzybów? Tak uzyskasz idealny smak marynaty
Do przygotowania marynowanych grzybków potrzeba tylko kilku składników. Są to:


różne rodzaje grzybów (na przykład borowiki, podgrzybki, maślaki, kurki, rydze, koźlarze, gąski i opieńki),
ocet,
woda,
przyprawy (najlepiej sól, liść laurowy, ziele angielskie, biała gorczyca),
cukier.


Najważniejsza kwestia to proporcje. Ocet ma bardzo charakterystyczny, ostry smak, więc nie możemy z nim przesadzić. Jego za duża ilość sprawi, iż grzybki wyjdą bardzo kwaśne, natomiast za mała zmieni smak na mdły. Z tego względu przyjmuje się, iż idealna proporcja to 4:1, czyli cztery części wody na jedną część octu. jeżeli lubimy wyraziste smaki, możemy użyć proporcji 3:1, natomiast w przypadku miłośników delikatnych, owocowych nut, dobrym pomysłem będzie użycie octu jabłkowego w proporcji 2:1. Warto też dodać do marynaty odrobinę cukru, aby nieco złagodzić octowy posmak. W tym wypadku można również użyć miodu.
Zobacz też: Ta roślina podbija polskie parapety. Jest elegancka, łatwa w uprawie i niezwykle odporna


Jak zrobić zalewę octową do grzybków? Wykorzystaj te przyprawy
Przygotowując marynatę, bardzo istotny jest nie tylko ocet, ale również przyprawy. To właśnie one nadają grzybkom charakterystycznego aromatu, dlatego trzeba je dobrze dobrać. Doskonale sprawdzi się odrobina soli, jeden liść laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego. Niektórzy dodają też trochę białej gorczycy, ponieważ ma wyrazisty posmak, lub kilka "piór" pokrojonej cebuli.


Nie można również zapomnieć o adekwatnym przygotowaniu grzybów. Należy je nie tylko opłukać wodą, ale też dokładnie oczyścić, aby do marynaty nie dostała się ziemia, piasek czy fragmenty igliwia przyniesione z lasu. Warto też przeciąć każdy kapelusz oraz trzonki i sprawdzić, czy w środku nie ma robaków.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału