Idziemy na grzyby. Co teraz zbierać?

2 godzin temu
Zdjęcie: Grzyby / Faustyna Terelak / Radio Kielce


Sitak, sitarz, sitkowiec, rzeszotnik, a choćby gęsi pępek – takie nazwy ludowe posiada pospolity w naszych lasach maślak sitarz, którego spotkać można na obrzeżach dróg i lasów, wrzosowiskach, polanach, porębach. Zwykle rośnie w pobliżu sosen na glebach suchych i piaszczystych, kwaśnych. Warto poeksperymentować z nim w kuchni.

Grzybiarze chętnie sięgają po maślaki przede wszystkim ze względu ich masowe występowanie. Maślaki siatkowe nadaje się do gotowania, duszenia i marynowania, najlepiej jako dodatek do innych, smaczniejszych grzybów.

Jak mówią leśnicy z Lasów Państwowych, po ugotowaniu grzyb zmienia barwę na czerwonofioletową, nie należy jednak się tym niepokoić. Jest także dość wrażliwy na zaczerwienie.

Jako ciekawostkę podają leśnicy fakt, iż wyłącznie obok owocników maślaka sitarza wyrastają owocniki klejówki różowej, grzyba dość rzadkiego w Polsce, występującego od lipca do października. Młode okazy rozwijają się, pokryte charakterystyczną, śluzowatą osłoną.

Fot. Piotr Kwaśniewski – Radio Kielce


Idź do oryginalnego materiału