
Coraz więcej ludzi decyduje się na samodzielną uprawę pomidorów. Nie jest ona zbyt skomplikowana, wiec choćby działkowcy bez fachu dadzą sobie radę. jeżeli chcesz cieszyć się obfitymi, soczystymi plonami, musisz o nie dbać przez cały sezon. Podlewanie, obrywanie niepotrzebnych liści i nawożenie to najważniejsze zabiegi pielęgnacyjne. Poczęstuj krzaczki odżywką z kuchni, a pomnożysz zbiory.
Pomidory są zachłanne na składniki mineralne takie jak fosfor, azot, wapń i potas, szczególnie w fazie wzrostu i kształtowania owoców. Warto dać im to, co niezbędne już na starcie. Mikroelementy pokrzepią korzenie, łodygi i pędy. Roślina będzie silna oraz zdrowa – bo lepiej poradzi sobie ze szkodnikami i panującymi warunkami atmosferycznymi, np. suszą, przymrozkami. Zadbaj teraz o krzaczki pomidorów, fundując im najlepszy nawóz z kuchni.
Pobudź pomidory do bujnego owocowania i podaruj im swojski nawóz z mleka i czosnku. Jak go przyrządzić?
Potrzebujesz:
• 1 szklanki mleka,
• 1 główki czosnku.
Obierz czosnek, przełóż do blendera i zalej mlekiem – miksuj oba składniki na papkę. Odstaw ją na minimum 1 dobę, a potem przecedź przez sito. Roztwór nadaje się do podlewania pomidorów. Na pojedynczą sadzonkę przeznacz ok. 100 ml odżywki. Podlewaj nią rośliny co 2 lub 3 tygodnie.
Preparat z czosnku i mleka uodparnia pomidory, dzięki czemu są mniej podatne na choroby. w okresie są skłonne rodzić więcej owoców. Domowy nawóz nie obciąża zbyt mocno portfela i nie zawiera żadnej chemii. To natura w czystej postaci.