Sezon grzybowy w Polsce w pełni! Skorzystałeś z dobrodziejstw lasów? Grzyby leśne to świetny dodatek do dań – sprawdź nasze przepisy!
Grzyby – jak jeść, by nie bolał brzuch?
TOP 4 DAŃ Z GRZYBAMI LEŚNYMI
Krem z soczewicy i grzybów leśnych
- bulion warzywny
- 1/2 kg soczewicy czerwonej
- 200 g grzybów leśnych
- 2 średnie cebule
- 250 g śmietany do zupy
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka kuminu
- łyżeczka kurkumy
- dwie łyżki oleju słonecznikowego
- kilka gałązek natki pietruszki
Z bulionu warzywnego wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Soczewicę przygotuj według zaleceń z opakowania. Po ugotowaniu odsącz dokładnie i dodaj do bulionu. Cebulę oraz umyte grzyby pokrój na mniejsze kawałki (nie muszę być idealne – później będziemy wszystko blendować) i podsmaż na patelni na oleju słonecznikowym, przyprawiając solą i pieprzem. Po podsmażeniu, przełóż grzyby i cebulę do bulionu i soczewicy. Całość dopraw pozostałymi przyprawami, zblenduj na gładką masę. Przed podaniem udekoruj śmietaną i pokrojoną drobno pietruszką.
Gołąbki z kaszą i grzybami
- bulion warzywny
- biała kapusta (główka)
- 200 g kaszy gryczanej
- 100 g grzybów leśnych
- 2 średnie cebule
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka majeranku
- łyżeczka oregano
- kilkanaście gałązek natki pietruszki
- 50 ml oleju słonecznikowego
- kwaśna śmietana
Wierzchnimi liśćmi kapusty wyłóż dno garnka, pozostałe sparz we wrzątku i wytnij zgrubiałe elementy. Drobno posiekaj cebulę oraz grzyby (uprzednio dokładnie je wyczyść). Podsmaż cebulę i grzyby na oleju i dodaj ugotowaną wcześniej kaszę, doprawiając przygotowanymi przyprawami. Podduś całość kilkanaście minut razem, dodaj natkę pietruszki. Gotowy farsz wyłóż na liście kapusty i uformuj gołąbki. Ułóż ciasno gołąbki obok siebie w garnku, warstwowo, zalej bulionem do 2/3 wysokości i gotuj do zmięknięcia kapusty (ok. 1 h). Podawaj z kwaśną śmietaną.
Placki z grzybami
- 50 g grzybów
- 2 średnie cebule
- 1 kg ziemniaków
- 2 duże marchewki
- 2 jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- 100 ml kwaśnej śmietany
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- koperek
- czosnek (świeży lub suszony czosnek niedźwiedzi)
- olej
Ziemniaki i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć wiórki w ręczniku papierowym. Wymieszać z jajkiem i mąką oraz przyprawami (prócz koperku). Cebulę i grzyby pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Po zeszkleniu dodać kwaśnej śmietany i posiekanego koperku. Na rozgrzanej patelni smażyć placki, aż nabiorą złocisty kolor – po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu.
Pieczony łosoś z grzybami
- 2 filety z łososia
- 25 g grzybów (najlepiej borowików)
- średniej wielkości cebula
- 50 ml kwaśnej śmietany
- tarty ser
- 25 g masła
- połówka cytryny
- koperek
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
Rybę przypraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i oprósz odrobiną koperku – włóż do naczynia żaroodpornego lub folii aluminiowej i piecz w piekarniku. Grzyby wraz z cebulą podsmaż na maśle. Grzyby wraz z cebulą wyłóż na rybę, pokryj odrobiną śmietany i startego sera – piecz, aż ser się roztopi.
Autor: TVS