GRZYBY LEŚNE – jak i z czym je jeść? PRZEPISY NA DANIA GRZYBOWE

1 rok temu

Sezon grzybowy w Polsce w pełni! Skorzystałeś z dobrodziejstw lasów? Grzyby leśne to świetny dodatek do dań – sprawdź nasze przepisy!

Wraz z przełomem sierpnia i września, powitaliśmy sezon grzybowy w Polsce. Warto wiedzieć, jak wykorzystać leśne smakołyki w kuchni. Grzyby są niskokaloryczne i niezwykle aromatyczne – już niewielka ich ilość może zmienić całkowicie smak dania i nadać mu inny wymiar!
Przepisy na dania z grzybami (fot. pixabay.com)

Grzyby – jak jeść, by nie bolał brzuch?

Choć są pyszne, należy pamiętać, żeby nie przesadzić z ilością spożywanych grzybów. Mimo iż składają się w 80-90% z wody, co wyjaśnia niską kaloryczność, są dość ciężkostrawne. Zawierają bowiem chitynę, budulec ścian komórkowych grzybów – wielocukier przypominający celulozę, nietrawiony przez żołądek człowieka. Na ciężkostrawność wpływa także słabo rozpuszczalne w kwasach żołądkowych białko.
Przygotowując grzyby, warto pamiętać o kilku prostych zasadach, które uchronią nas przed bólem brzucha, jednocześnie pozwalając cieszyć się pysznym smakiem grzybów!
Niebezpieczne połączenia
Zwróć uwagę na to, z czym łączysz grzyby. Ze względu na ich ciężkostrawność, warto podawać je w towarzystwie rzeczy lekkich. Unikaj ciężkich, tłustych sosów, które dodatkowo utrudniają dodatkowo trawienie grzybów (zaleca się dusić grzyby jedynie w sosie własnym). Niebezpiecznym połączeniem mogą być także grzyby z fasolą, kukurydzą, grochem czy innymi roślinami strączkowymi.
Stosuj dużo ziół
Zioła takie, jak kmin, majeranek, rozmaryn, jałowiec, cząber czy tymianek wpływają korzystnie na procesy trawienne. Pamiętaj o stosowaniu ich w kuchni, gdy przyrządzasz grzyby w hojnej ilości.
Obróbka termiczna to podstawa
Najbezpieczniej jeść gotowane (min 30 min.) lub smażone na patelni grzyby. Należy uważać na smażenie grzybów na grillu bądź nad ogniskiem – istnieje ryzyko, iż przypalimy skórkę, a środek pozostanie surowy. To wiąże się z ryzykiem spożycia wielu niebezpiecznych substancji, zawartych w surowym grzybie.
Pora dnia ma znaczenie
Nie jedz grzybów bezpośrednio przed pójściem spać – ze względu na to, iż żołądek potrzebuje więcej czasu, aby je strawić.

TOP 4 DAŃ Z GRZYBAMI LEŚNYMI

Przepisy na dania z grzybami (fot. pixabay.com)

Krem z soczewicy i grzybów leśnych

  • bulion warzywny
  • 1/2 kg soczewicy czerwonej
  • 200 g grzybów leśnych
  • 2 średnie cebule
  • 250 g śmietany do zupy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka kuminu
  • łyżeczka kurkumy
  • dwie łyżki oleju słonecznikowego
  • kilka gałązek natki pietruszki

Z bulionu warzywnego wyjmij liście laurowe i ziele angielskie. Soczewicę przygotuj według zaleceń z opakowania. Po ugotowaniu odsącz dokładnie i dodaj do bulionu. Cebulę oraz umyte grzyby pokrój na mniejsze kawałki (nie muszę być idealne – później będziemy wszystko blendować) i podsmaż na patelni na oleju słonecznikowym, przyprawiając solą i pieprzem. Po podsmażeniu, przełóż grzyby i cebulę do bulionu i soczewicy. Całość dopraw pozostałymi przyprawami, zblenduj na gładką masę. Przed podaniem udekoruj śmietaną i pokrojoną drobno pietruszką.

Przepisy na dania z grzybami (fot. pixabay.com)

Gołąbki z kaszą i grzybami

  • bulion warzywny
  • biała kapusta (główka)
  • 200 g kaszy gryczanej
  • 100 g grzybów leśnych
  • 2 średnie cebule
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka majeranku
  • łyżeczka oregano
  • kilkanaście gałązek natki pietruszki
  • 50 ml oleju słonecznikowego
  • kwaśna śmietana

Wierzchnimi liśćmi kapusty wyłóż dno garnka, pozostałe sparz we wrzątku i wytnij zgrubiałe elementy. Drobno posiekaj cebulę oraz grzyby (uprzednio dokładnie je wyczyść). Podsmaż cebulę i grzyby na oleju i dodaj ugotowaną wcześniej kaszę, doprawiając przygotowanymi przyprawami. Podduś całość kilkanaście minut razem, dodaj natkę pietruszki. Gotowy farsz wyłóż na liście kapusty i uformuj gołąbki. Ułóż ciasno gołąbki obok siebie w garnku, warstwowo, zalej bulionem do 2/3 wysokości i gotuj do zmięknięcia kapusty (ok. 1 h). Podawaj z kwaśną śmietaną.

Przepisy na dania z grzybami (fot. pixabay.com)

Placki z grzybami

  • 50 g grzybów
  • 2 średnie cebule
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 duże marchewki
  • 2 jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • koperek
  • czosnek (świeży lub suszony czosnek niedźwiedzi)
  • olej

Ziemniaki i marchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach i odcisnąć wiórki w ręczniku papierowym. Wymieszać z jajkiem i mąką oraz przyprawami (prócz koperku). Cebulę i grzyby pokroić na drobną kostkę i podsmażyć na oleju. Po zeszkleniu dodać kwaśnej śmietany i posiekanego koperku. Na rozgrzanej patelni smażyć placki, aż nabiorą złocisty kolor – po usmażeniu odsączyć nadmiar tłuszczu.

Przepisy na dania z grzybami (fot. pixabay.com)

Pieczony łosoś z grzybami

  • 2 filety z łososia
  • 25 g grzybów (najlepiej borowików)
  • średniej wielkości cebula
  • 50 ml kwaśnej śmietany
  • tarty ser
  • 25 g masła
  • połówka cytryny
  • koperek
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu

Rybę przypraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny i oprósz odrobiną koperku – włóż do naczynia żaroodpornego lub folii aluminiowej i piecz w piekarniku. Grzyby wraz z cebulą podsmaż na maśle. Grzyby wraz z cebulą wyłóż na rybę, pokryj odrobiną śmietany i startego sera – piecz, aż ser się roztopi.

Autor: TVS
Idź do oryginalnego materiału