Francja: Etykietowanie produktów pod kątem dobrostanu zwierząt – Aktualności

ochrona24.info 1 tydzień temu

Coraz częściej stosuje się oznakowanie, aby informować konsumentów o dobrostanie zwierząt hodowanych do produkcji żywności w Europie. Jednakże stosowane kryteria różnią się znacznie w zależności od etykiety. Unia Europejska rozważa ujednolicenie etykietowania. W tym kontekście Krajowa Agencja ds. Opieki Zdrowotnej i Hodowli Hodowli przeprowadziła specjalistyczną ocenę, aby zapewnić podmiotom sektora hodowlanego bazę naukową na poparcie tej klasyfikacji. W swoich wytycznych agencja zaleca przyjęcie systemu składającego się z pięciu poziomów dobrostanu, od najlepszego (A) do najniższego (E). Poziom E odpowiada wyłącznej zgodności z wymogami nałożonymi przez prawodawstwo europejskie dotyczące dobrostanu zwierząt, niezależnie od tego, czy są one związane z trzymaniem, transportem czy obsługą. Klasyfikacja ta, łatwiejsza do zrozumienia dla konsumentów, powinna również pomóc producentom w stopniowym poprawianiu kwestii dobrostanu zwierząt.


Większość obecnych etykiet dotyczących dobrostanu zwierząt uwzględnia jedynie metody hodowli i środki stosowane w celu ich ulepszenia. Z tego powodu naukowcy z Grupy Roboczej ANSES zalecają, aby oceniane wskaźniki odnosiły się głównie do stanu zdrowia zwierzęcia, tj. opierały się na pomiarach dokonanych na samym zwierzęciu.


Kolejną cechą jest to, iż uwzględnia nie tylko warunki życia zwierząt przeznaczonych do produkcji żywności, ale musi uwzględniać także warunki hodowli i selekcji zwierząt. jeżeli informacje o szczepach nie są dostępne, eksperci uważają, iż produkty nie powinny być oznakowane na poziomie wyższym niż C.

2 maja 2024 / Anas / Francja
https://www.anses.fr

Idź do oryginalnego materiału