Fosfor w glebie i jego znaczenie dla wegetacji

1 dzień temu
Zdjęcie: Fosfor w glebie / Fot. Canva


Fosfor to jeden z trzech najważniejszych makroelementów w roślinach uprawnych. Pełni wiele ważnych funkcji, wpływając na prawidłowy rozwój i wzrost roślin, czyli w efekcie na dobre plonowanie.

– Fosfor jest pierwiastkiem bardzo słabo przyswajalnym z gleby oraz nawozów, dlatego w momencie zwiększonego zapotrzebowania należy go dostarczać go w formach, które dobrze rozpuszczają się w wodzie, np.: w postaci nawozów wieloskładnikowych. W trakcie trwania wegetacji wyróżnia się dwa okresy, w których zapotrzebowanie roślin w fosfor jest większe niż zwykle. Pierwszy okres przypada na początek wegetacji, kiedy młode rośliny w trudnych warunkach pogodowych zaczynają budować system korzeniowy. Drugi przypada w momencie tworzenia się ich organów generatywnych, czyli zawiązków kwiatowych, owoców oraz nasion – informuje Jakub Lipnicki ze Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Fosfor korzystnie wpływa m.in. na: przebieg procesu fotosyntezy oraz innych procesów energetycznych zachodzących w roślinach uprawnych; prawidłowy rozwój systemu korzeniowego oraz organów generatywnych; odporność roślin na niekorzystne warunki panujące na polach uprawnych; zawartość i jakość białka, węglowodanów i tłuszczów w roślinie oraz ograniczenie skutków intensywnego nawożenia roślin azotem.

– Niedobór fosforu w roślinach uprawnych może wynikać zarówno z braku tego pierwiastka w glebie, jak i ograniczonej przyswajalności na skutek nieuregulowanego odczynu gleby. Na odpowiednią przyswajalność fosforu z gleby, oprócz odczynu pH, duży wpływ ma również temperatura gleby. o ile temperatura wynosi poniżej 12°C, wówczas pobieranie fosforu przez system korzeniowy jest w znacznym stopniu zablokowane. Zastosowanie nawozów doglebowych podczas okresu wegetacji roślin, ze względu na ich mniejszą przyswajalność, nie jest szczególnie zalecane. W przypadku stwierdzenia braku pierwiastków w glebie należy przeprowadzać nawożenie dzięki nawozów dolistnych o wysokiej koncentracji składników – informuje ekspert z ŚODR.

W wyniku niedoboru fosforu rośliny uprawne znacznie spowalniają tempo wzrostu i ciemnieją. Długotrwały niedobór fosforu u roślin uprawnych powoduje, iż są niewyrośnięte i posiadają słabo rozwinięty system korzeniowy.

Warto wiedzieć, iż o ile zawartość iłu w glebie zależy od procesu glebotwórczego, na który działalność człowieka wpływ ma niewielki, o tyle zawartość materii organicznej jest w pewnym stopniu zależny od agrotechniki.


Idź do oryginalnego materiału