• Link został skopiowany

Gdzie wyrzucić węgiel po grillowaniu? Wielu Polaków wciąż popełnia błąd

Majówka to zapach pieczonej kiełbasy, soczystej karkówki i rozmowy do późna przy ruszcie. Spotkania pod gołym niebem to już tradycja, którą co roku celebrujemy w gronie przyjaciół i rodziny. Gdy jednak ostatni żar gaśnie, czas wziąć się za porządki. Co zrobić z węglem po grillu?
Węgiel z grilla
Fot. Amazing Nature Photography/ iStock

Po grillowaniu niewiele rzeczy wydaje się mniej ważnych niż to, co zostało na ruszcie. A jednak to właśnie od takich drobiazgów zaczyna się odpowiedzialne podejście do śmieci. Odpady, które z pozoru nic nie znaczą, mogą nieźle namieszać, jeśli trafią tam, gdzie nie powinny. Segregacja to nie fanaberia, tylko prosty sposób, by zadbać o środowisko i nie przepłacać za śmieci. Warto też pamiętać, że za niewłaściwe wyrzucenie węgla można nieźle dostać po kieszeni.

Zobacz wideo Czysty ruszt, pięknie podane przekąski i szybko schłodzone napoje, czyli myki na sezon grillowy

 Co zrobić z węglem po grillu? Niech trafi tam, gdzie jego miejsce

Węgiel po grillu należy wrzucać do czarnego pojemnika na odpady zmieszane, ale tylko wtedy, gdy jest całkowicie wystudzony. Dlaczego akurat tam? Bo choć to surowiec mineralny, nie nadaje się ani do recyklingu, ani do ponownego użytku. Znajdują się w nim zanieczyszczenia, tłuszcze i często drobinki jedzenia, które sprawiają, że nie można go przetworzyć w standardowych instalacjach. Co więcej, niewłaściwe wyrzucenie takiego odpadu, np. do kontenera na bio, może zakłócić cały proces kompostowania i zanieczyścić inne frakcje.

To niestety częsty błąd, który może skutkować nie tylko upomnieniem, lecz także wyższą opłatą za odbiór śmieci lub mandatem sięgającym nawet 500 zł. Wysokość kary oraz sposób jej egzekwowania zależą od lokalnych przepisów. W niektórych gminach wystarczy jedno naruszenie zasad segregacji, by właściciel nieruchomości automatycznie przeszedł na wyższy taryfikator opłat. Warto więc znać obowiązujące zasady nie tylko z myślą o środowisku, ale i domowym budżecie.

grill (zdjęcie ilustracyjne)
grill (zdjęcie ilustracyjne)Fot. Marta Błażejowska / Agencja Wyborcza.pl

Gdzie można wyrzucić popiół? Jeśli masz ogród, wykorzystaj go

Majówka to nie tylko grill na działce - wielu z nas wybiera klasyczne ognisko. A tam, gdzie był ogień, zostaje popiół. I tu pojawia się szansa, by nie tylko sprawnie posprzątać, lecz także zrobić coś dobrego dla ogrodu. Bo jak się okazuje, to całkiem wartościowy nawóz pod wiele roślin. Zawiera potas i wapń, które wzmacniają je w okresie intensywnego wzrostu. Świetnie sprawdza się pod pomidorami, ogórkami, cukinią, porami, cebulą, fasolką oraz krzewami owocowymi. Nie nadaje się natomiast do roślin preferujących kwaśne podłoże, jak borówki czy rododendrony. Wystarczy rozsypać cienką warstwę bezpośrednio pod rośliny lub wymieszać ją z kompostem.

Jeśli nie planujesz wykorzystać popiołu w ogrodzie, możesz go wyrzucić. Poczekaj, aż całkowicie wystygnie i przesyp go do osobnego worka. W wielu gminach funkcjonuje selektywny odbiór tego typu odpadów, dlatego warto sprawdzić lokalne zasady i wystawić odpad w wyznaczonym terminie.

Co wybierasz: ognisko czy grill? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania. 

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu. 
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google

Więcej o: