Chociaż pokrzywę można spotkać na polach i w lasach do września, najlepiej zbierać młode majowe pędy, ponieważ roślina jest wówczas najdelikatniejsza i zawiera najwięcej składników odżywczych. Wiosenne zbiory idealnie nadają się do przyrządzania naparów na bieżąco, lecz także do suszenia.
Zdrowotne właściwości pokrzyw są znane od lat, jednak zazwyczaj stosowano ją jako środek moczopędny i do leczenia stanów zapalnych skóry. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, roślina jest bogata w wiele wartościowych związków jak witaminy A, C, K i kilka witamin z grupy B. Zawiera aminokwasy niezbędne dla budowy białek w organizmie, a także jest źródłem polifenoli wspierających układ sercowo-naczyniowy i pracę mózgu oraz luteiny, która chroni narząd wzroku. To jednak nie wszystko.
Młode pędy pokrzywy wspierają pracę układu trawiennego, dlatego warto włączyć je do diety w przypadku biegunek, nieżycie jelit lub chorobach wątroby. Dodatkowo sprawdzą się na diecie, ponieważ doskonale pobudzają metabolizm i przyspieszają przemianę materii. Ze względu na wysoką zawartość krzemu pokrzywa jest nieoceniona w odbudowie kondycji włosów i skóry. Wzmacnia cebulki i zmniejsza ich wypadanie kosmyków. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym na skórę działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
OSTRZEŻENIE! Naparu z tej rośliny powinny jednak unikać osoby z chorobami nerek, nadciśnieniem i nadmiernym poziomem żelaza we krwi, a także pacjenci przyjmujący leki przeciwzakrzepowe i moczopędne.
Przygotowanie naparu jest bardzo proste. Wystarczy, że dwie łyżeczki pociętych świeżych liści zalejesz gorącą wodą i zostawisz na 10 do 15 minut do zaparzenia. Pokrzywę możesz też suszyć np. na powietrzu, w suszarce do ziół lub w piekarniku na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce przez 1 do 3 godzin w temperaturze 30 stopni Celsjusza. Pijesz napary z ziół? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.