• Link został skopiowany

Majowe zbiory są najlepsze. Pij filiżankę naparu dziennie. Dobry i na włosy, i na odchudzanie

Jakie zioła warto pić? Choć wiele osób postrzega ją jako chwast, młode pędy tej rośliny mają wiele właściwości prozdrowotnych. Regularne spożywanie naparu z pokrzywy może być świetnym wzbogaceniem diety.
Majowe zbiory są najlepsze. Pij filiżankę naparu dziennie. Dobry i na włosy, i na odchudzanie
istock/@24K-Production

Chociaż pokrzywę można spotkać na polach i w lasach do września, najlepiej zbierać młode majowe pędy, ponieważ roślina jest wówczas najdelikatniejsza i zawiera najwięcej składników odżywczych. Wiosenne zbiory idealnie nadają się do przyrządzania naparów na bieżąco, lecz także do suszenia.

Zobacz wideo Zioła w domowej kuchni - jak przedłużyć ich żywotność, hodować i mrozić

Dlaczego warto pić napar z pokrzywy? Wystarczy filiżanka dziennie, by uzyskać efekty

Zdrowotne właściwości pokrzyw są znane od lat, jednak zazwyczaj stosowano ją jako środek moczopędny i do leczenia stanów zapalnych skóry. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, roślina jest bogata w wiele wartościowych związków jak witaminy A, C, K i kilka witamin z grupy B. Zawiera aminokwasy niezbędne dla budowy białek w organizmie, a także jest źródłem polifenoli wspierających układ sercowo-naczyniowy i pracę mózgu oraz luteiny, która chroni narząd wzroku. To jednak nie wszystko.

Majowe zbiory są najlepsze. Pij filiżankę naparu dziennie. Dobry i na włosy, i na odchudzanie
Majowe zbiory są najlepsze. Pij filiżankę naparu dziennie. Dobry i na włosy, i na odchudzanie istock/@Veronica Fernandez

Młode pędy pokrzywy wspierają pracę układu trawiennego, dlatego warto włączyć je do diety w przypadku biegunek, nieżycie jelit lub chorobach wątroby. Dodatkowo sprawdzą się na diecie, ponieważ doskonale pobudzają metabolizm i przyspieszają przemianę materii. Ze względu na wysoką zawartość krzemu pokrzywa jest nieoceniona w odbudowie kondycji włosów i skóry. Wzmacnia cebulki i zmniejsza ich wypadanie kosmyków. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym na skórę działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie.

OSTRZEŻENIE! Naparu z tej rośliny powinny jednak unikać osoby z chorobami nerek, nadciśnieniem i nadmiernym poziomem żelaza we krwi, a także pacjenci przyjmujący leki przeciwzakrzepowe i moczopędne. 

Jak zrobić napar z pokrzywy? Pamiętaj, by zbierać ją z dala od dróg 

Przygotowanie naparu jest bardzo proste. Wystarczy, że dwie łyżeczki pociętych świeżych liści zalejesz gorącą wodą i zostawisz na 10 do 15 minut do zaparzenia. Pokrzywę możesz też suszyć np. na powietrzu, w suszarce do ziół lub w piekarniku na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce przez 1 do 3 godzin w temperaturze 30 stopni Celsjusza. Pijesz napary z ziół? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.

Więcej o: