Właściciele ogrodów warzywnych coraz częściej decydują się na ekologiczne preparaty ochrony roślin. Dzięki temu mogą mieć realny wpływ nie tylko na środowisko, ale również zdrowie swoje i rodziny. Okazuje się, że istnieje kilka prostych i tanich metod na walkę ze szkodnikami czy grzybem, a cudowne mieszanki przygotujemy we własnej kuchni.
Bez względu na to, jaką odmianę cebuli posadziliśmy w swoim ogródku, każda narażona jest na działanie popularnego grzyba — mączniaka. Mimo tego, że sklepowe pułki uginają się pod naporem coraz to nowszych środków pomocnych w uprawie roślin, warto postawić na sprawdzone domowe metody walki z ogrodowym grzybem. Jeśli chcemy przygotować miksturę, która nie zaszkodzi naszym przyszłym plonom, postawmy na mleko. Wystarczy przygotować roztwór mleka z wodą w proporcji 1:5 i spryskać nim cebulę. Staraj się to zrobić dokładnie, a czynność powtórz po 10 dniach. Dzięki temu ochronisz warzywa przed atakami nie tylko grzybów, ale i bakterii.
Co można posadzić obok cebuli? Czego nie sadzić obok cebuli? (zdj. ilustracyjne) Fot. Nikita Burdenkov / iStock
Kolejnym, równie skutecznym sposobem na ochronę uprawy cebuli jest oprysk przygotowany z sody oczyszczonej. Wystarczy rozpuścić łyżeczkę sody w 2 litrach wody, a do powstałego roztworu dodać 5-6 ml szarego mydła w płynie. Całość należy porządnie wymieszać i dokładnie spryskać rośliny. Ten zabieg można powtarzać co 3-4 dni w celu pozbycia się zaistniałego już grzyba, a kiedy uda nam się go zwalczyć, warto taką mieszanką częstować cebulę raz w tygodniu – zapobiegawczo.
Cebula, aby wydać dorodne plony, potrzebuje wsparcia w dostarczeniu azotu, potasu i fosforu. Tu pomocne okazują się skórki bananów. Wystarczy wysuszyć je w piekarniku i pokruszyć. Użyj w tym celu np. młynka do kawy. Gotowy proszek zmieszaj z ziemią pod rośliną i delikatnie podlej. Domowe opryski można zastosować nie tylko w przypadku cebuli. Pozytywnie wpływają na wiele upraw w naszym ogrodzie. Warto zagłębić się w temat naturalnych środków ochrony roślin. Dzięki temu możemy zaoszczędzić sporo pieniędzy, a zdrowe, własnoręcznie wyhodowane warzywa na naszym talerzu sprawią wiele satysfakcji. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.