Dzięki temu dynia będzie świeża choćby 2 razy dłużej. Jesienne ozdoby postoją do listopada

top.pl 1 miesiąc temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /Pixel


Sezon na dynie trwa w najlepsze. Można przyrządzić z nich nie tylko zupę, ciasto czy sos, ale również wykorzystać jako ozdoby na Halloween. Co zatem zrobić, aby wytrzymały do listopada? Sprawdź, jak przedłużyć ich żywotność.

Dynie przetrwają do Halloween, jeżeli odpowiednio o nie zadbamy. Znaczenie ma przechowywanie i konserwacja. Przedstawiamy triki, dzięki którym będą świeże choćby 2 razy dłużej.

Jak przechowywać dynie, aby zachowały na długo świeżość?

Jeszcze nierzeźbione dynie zachowają na dłużej świeżość, jeżeli będziemy je odpowiednio przechowywać. Jakie warunki należy spełnić?

Te owoce przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, o temperaturze wynoszącej od 10 do 15 stopni Celsjusza. Warto zatem schować je do piwnicy, garażu czy spiżarni. Zbyt wysoka temperatura powoduje gnicie, a za niska - zamarzanie i rozpad struktury.

Dynie przechowujemy w zamkniętych pojemnikach, jednak nie powinny być szczelnie przykryte. Powietrze musi krążyć wokół owoców. Unikniemy wtedy rozwoju pleśni. Warto położyć te jesienne ozdoby na drewnianych półkach albo w skrzyniach z wentylacją.

Pamiętajmy, aby ostrożnie przenosić dynie, ponieważ są delikatne. Upuszczone lub stawiane na twardych powierzchniach mogą pęknąć i gwałtownie się zepsuć.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak zrobić znicz w domu? Co jest potrzebne do zrobienia znicza w domu?

Jak dbać o rzeźbione dynie, żeby były piękną ozdobą do listopada?

Rzeźbione dynie zachowują krócej swoją świeżość, ponieważ ich uszkodzenia powodują, iż są bardziej narażone na bakterie i pleśń. Co zatem zrobić, żeby przedłużyć ich żywotność?

Zaraz po wyrzeźbieniu dyni zastosujmy środek dezynfekujący. Możemy spryskać jej środek roztworem z wybielacza lub mieszanką octu i wody w proporcji 1:1. Dzięki temu spowolnimy rozwój pleśni i bakterii.

Użyjmy również naturalnych środków konserwujących. Wystarczy przetrzeć suche części zewnętrze i wewnętrzne oliwą z oliwek albo olejem kokosowym, które zapobiegają marszczeniu i pękaniu owoców.

Polecamy zabezpieczyć dynie przed szkodnikami. Warto zatem ustawić w ich pobliżu pułapkę na owady. Zrezygnujmy także z podświetlania owoców świecami, które przyspieszają proces psucia. Możemy zastąpić je np. lampami LED.

Zobacz też:

Mało kto wie, iż są jadalne. Dla doświadczonych grzybiarzy smaczniejsze od prawdziwków

Te rośliny mogą stać przy kaloryferze. Suche powietrze im nie przeszkadza

Ten olejek pomoże na każde jesienne schorzenie. Powstaje z popularnej rośliny

Idź do oryginalnego materiału