Mszyce i współpracujące z nimi mrówki mogą spowodować w ogrodzie ogromne szkody. Podpowiadamy, jak zrobić domowy środek na mszyce i mrówki, który skutecznie zlikwiduje te szkodniki.
Kiedy w ogrodzie pojawiają się mszyce, często towarzyszą im również mrówki. Ten duet potrafi wyrządzić naprawdę duże szkody, dlatego warto wiedzieć, jak go zwalczać. Przyda się 1 przyprawa, którą być może masz już w swojej kuchni.
Jakie szkody powodują mszyce i mrówki?
Mszyce nie są wybredne. Mogą zaatakować większość roślin ogrodowych – drzewa i krzewy owocowe, rośliny ozdobne, w tym róże, piwonie i rododendrony, warzywa i owoce, np. pomidory i truskawki, a także rośliny balkonowe, trawy i zboża. Te niewielkie owady wysysają z roślin soki, przez co deformują je i powodują obumieranie pędów. Mrówki natomiast są naturalnymi sprzymierzeńcami mszyc. Lubią żywić się wydzielaną przez nie spadzią, a odwdzięczają się, chroniąc mszyce przed biedronkami. Współwystępowanie tych dwóch owadów w ogrodzie może więc spowodować naprawdę duże szkody. Właśnie dlatego warto wiedzieć, jak przygotować domowy środek na mszyce i mrówki. Bez niego możesz stracić plony oraz rośliny ozdobne.
Środek na mszyce i mrówki zrobisz z 1 przyprawy. Fot. Getty Images
Z czego zrobić środek na mszyce i mrówki?
Skutecznym środkiem na mszyce i mrówki jest papryczka chili. Odstrasza ona również inne szkodniki – mączliki, przędziorki, gąsienice, ślimaki, myszy, zające oraz sarny. Swoją skuteczność w zwalczaniu szkodników chili zawdzięcza kapsaicynie. To ona odpowiada za ostry smak papryczek. Kapsaicyna ma adekwatności drażniące i rozgrzewające skórę oraz błony śluzowe. Dzięki temu silnie podrażnia ciała owadów i zniechęca je do składania jaj. Ostry zapach odstrasza natomiast gryzonie.
Chili to świetny środek na mszyce i mrówki. Fot. Pixabay
Jak zrobić oprysk ma mszyce i mrówki z chili?
Jest kilka sprawdzonych przepisów na wykonanie preparatu, który odstraszy ogrodowe szkodniki. Możesz skorzystać zarówno z całych papryczek (świeżych lub suszonych), jak i sproszkowanej przyprawy. Bez względu na to, który przepis na środek na mszyce i mrówki wybierzesz, stosuj preparat wczesnym rankiem lub wieczorem. Nigdy nie spryskuj roślin w najcieplejszym momencie dnia. Pamiętaj też o tym, by spryskiwać obie strony liści, a także łodygi.
- Wsyp 1 łyżeczkę chili do 250 ml wody. Dokładnie wymieszaj, a następnie przefiltruj. Dodaj 800 ml wody. Stosuj co 7 dni.
- 1 łyżeczkę chili zmieszaj z 1/2 l wody i odstaw na 36 godzin. Po upływie tego czasu przefiltruj roztwór. Stosuj po rozcieńczeniu – 20 ml preparatu dodawaj do 1 l wody. Aby oprysk nie spływał z liści, możesz dodać odrobinę płynu do naczyń.
- 1 kg świeżych lub 1/2 kg suszonych papryczek chili zalej 10 l wody i gotuj przez 1 godzinę. Odstaw mieszankę na 2 dni. Po tym czasie zmiksuj ją i przecedź. Stosuj po rozcieńczeniu z wodą w proporcji 1:20. Roztwór możesz przechowywać przez kilkanaście dni w ciemnym i chłodnym miejscu.
- Aby zwiększyć moc oprysku, możesz dodać do niego świeży czosnek. 200 g świeżych papryczek chili i 200 g czosnku zalej 4 l wody i zmiksuj. Przecedź i dodaj łyżkę płynnego mydła potasowego.
- Garść papryki chili zalej 1 l wody. Odstaw na 7 dni. Stosuj oprysk bez rozcieńczania raz na 2 tygodnie.