Doświadczeni ogrodnicy wysiewają je już w styczniu. Dzięki temu te soczyste warzywa zjesz już wiosną

3 godzin temu
Zdjęcie: Fot. istockphoto.com/OlgaKorica


Choć zima trwa w najlepsze, warto już teraz zabrać się za wysiewanie warzyw. Wbrew pozorom nie potrzebujesz do tego ogrodu. Wystarczy kilka doniczek, ziemia i trochę wolnego miejsca na parapecie. Sprawdź, jakie gatunki można uprawiać w styczniu, by cieszyć się ich smakiem już tej wiosny.
Styczeń to trudny miesiąc dla roślin, szczególnie tych młodych, które dopiero chcemy zasadzić. Niskie temperatury i mała ilość światła słonecznego nie sprzyjają rozwojowi w ogrodzie. Sytuacja jednak wygląda zupełnie inaczej w przypadku szklarni, balkonów i tarasów. Tam można uprawiać różne rośliny przez cały rok. Sprawdź, jakie warzywa możesz teraz zasiać, by już za kilka miesięcy cieszyć się pysznym ich smakiem.


REKLAMA


Zobacz wideo Przesadzajcie, a urośniecie! Oto, jak powinno się przesadzać rośliny doniczkowe!


Co można uprawiać w domu zimą? Te rośliny wyrosną już na wiosnę
Nie musisz mieć ogrodu, aby sadzić warzywa. Wiele gatunków można z powodzeniem uprawiać na balkonie, tarasie, a choćby na dobrze nasłonecznionym parapecie w domu. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach pielęgnacji, by już na wiosnę cieszyć się świeżymi warzywami. Jakie rośliny można uprawiać w domu?


Papryka i chili - to warzywa ciepłolubne, które rozwijają się powoli, dlatego należy je sadzić wcześniej. Styczeń to zatem idealny miesiąc. Warto jednak zaznaczyć, iż rośliny te potrzebują wysokiej temperatury do kiełkowania, najlepiej w okolicach 21-25 stopni Celsjusza. Należy je zatem umieścić na jasnym parapecie lub w szklarni. Po wykiełkowaniu papryka może już rosnąć w 20 stopniach Celsjusza.
Bataty - w Polsce to mało popularne warzywa, jednak warto wiedzieć, iż ich samodzielna uprawa nie jest trudna. Wystarczy włożyć bulwy do doniczek z wilgotną ziemią, postawić je na parapecie lub werandzie i czekać aż wykiełkują. Proces ten trwa przez około 6 tygodni, więc jeżeli zabierzesz się za sadzenie teraz, wiosną będziesz cieszyć się smakiem batatów.
Bakłażan - tak jak w przypadku papryki, to warzywo również długo się rozwija, dlatego najlepiej wysiewać je pod koniec stycznia. Temperatura, w jakiej bakłażany kiełkują, to 22-26 stopni Celsjusza, więc również warto je położyć na dobrze nasłonecznionym parapecie lub w szklarni. Po wykiełkowaniu, rośliny należy przesadzić do większych doniczek z żyznym podłożem, by mogły się rozrastać.


Zobacz też: Te drzewa i krzewy warto przyciąć w styczniu. Doświadczeni ogrodnicy ostrzegają przed częstym błędem


Warzywa w doniczce w domu. Pamiętaj o tych zasadach
Aby uprawiać warzywa w domu, nie trzeba mieć specjalistycznej wiedzy i sprzętu. Wystarczy kilka doniczek i uniwersalna ziemia do warzyw, a także parę podstawowych informacji. Najlepszym stanowiskiem dla nich będzie południowo-wschodni parapet, na którym przez większość dnia jest dostęp do światła słonecznego. Pamiętaj jednak o uprzednim wyłączeniu grzejników znajdujących się w pobliżu, aby nie doprowadzić do przegrzania roślin. Zbyt wysoka temperatura i suche powietrze mogą osłabić sadzonki. Przed uprawą warto też dokładnie wyczyścić doniczki, aby nie przenieść w nich przypadkowo starej gleby, która może zawierać pleśń lub szkodniki.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału