Dietetyk radzi, czym zastąpić karpia. To najlepszy wybór

top.pl 5 dni temu
Zdjęcie: /123RF/Picsel, 123RF/Picsel /INTERIA.PL


Ryby królują na stole wigilijnym. W trakcie świąt zajadamy się różnymi gatunkami, jednak to karp jest najczęstszym wyborem. Według znanego dietetyka nie należy do najzdrowszych okazów, dlatego warto zastąpić go inną rybą. Możemy zrobić z niej popularne, świąteczne danie.

Michał Wrzosek jest znanym dietetykiem, który uczy Polaków dobrych nawyków żywieniowych. Nie raz w swoich filmikach ocenia różne produkty często wybierane na co dzień. Przed zeszłorocznymi świętami Bożego Narodzenia wziął pod lupę ryby. Która z nich jest najzdrowsza? Co sądzi o karpiu? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w tym artykule.

Czy karp jest zdrowy?

Dietetyk Michał Wrzosek porównał trzy rodzaje ryb, które przygotowujemy na święta Bożego Narodzenia. Mowa o karpiu, śledziach i białych rybach. Popularny karp zajął trzecie miejsce w tym rankingu, a więc nie uznajemy go za najzdrowszą opcję.

Jak wiadomo, ryby na ogół są zdrowe, jednak karp w porównaniu z pozostałymi gatunkami wypada gorzej - jest tłusty i ma małe ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są tak cenne dla naszego zdrowia.

Na kolację wigilijną często serwuje się smażone dzwonki z karpia. Pamiętajmy, iż wtedy kaloryczność ryby wzrasta. Najgorsze jest jednak smażenie na smalcu, margarynie i wszelkich innych tłuszczach utwardzonych zawierających niekorzystnie wpływające na zdrowie tłuszcze trans. Najlepszym wyborem będzie zatem olej rzepakowy lub słonecznikowy.

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak zrobić karpia w słoiku? Ten przepis warto znać

Jaką rybę wybrać zamiast karpia? Dwie zdrowsze opcje

Znacznie lepiej od karpia wypadły śledzie i to one zajęły drugie miejsce w rankingu Michała Wrzoska. Zawierają duże ilości kwasów omega-3 działających przeciwzapalnie i wspierających zdrowie serca. Ponadto nie kumulują w sobie dużej ilości toksyn jak np. łosoś czy tuńczyk.

Na wigilię zwykle przygotowujemy śledzie w oleju albo w śmietanie. Wówczas są prawdziwą bombą kaloryczną, a jedzone w nadmiarze mają zły wpływ na zdrowie. Z tego względu dietetyk nie umieścić ich na pierwszym miejscu.

Za najzdrowszą opcję uznał natomiast białe ryby, tj. mintaj, dorsz i morszczuk. Są niskokaloryczne, bo mają 70-90 kcal w 100 g produktu i stanowią źródło białka, jodu i potasu. Obfitują też w kwasy tłuszczowe omega-3.

Te okazy możemy usmażyć bądź zrobić z nich świąteczne danie, jakim jest ryba po grecku. Mintaj, dorsz czy morszczuk będą smakowały wspaniale pod pierzynką z marchewek i selera.

Zobacz też:

Taką sałatkę śledziową robi moja teściowa. Lepszej nie jadłam

Ta mąka jest najlepsza do pierogów. Wychodzą idealne

Uważaj, tak możesz zepsuć barszcz wigilijny. Pamiętaj, by nie dodać zbyt dużo

Idź do oryginalnego materiału