Daglezja zielona – uprawa i pielęgnacja

1 rok temu
Zdjęcie: Daglezja zielona


Daglezja zielona (Pseudotsuga menziesii)

Wysokość ok. 35 m
Kwitnienie
Stanowisko słoneczne, połcień, cień
Wilgotność gleby umiarkowanie wilgotna
Ozdobność cała rolina
Pokrój wzniesiony

Daglezja zielona (Pseudotsuga menziesii) zwana inaczej jedlicą jest pięknym drzewem iglastym należącym do rodziny sosnowatych a pochodzącym z Ameryki Północnej. W Polsce spotykane w warunkach naturalnych (jest drzewem introdukowanym) dorasta do 15 metrów po 30 latach a maksymalnie osiąga 45-57 m. W swoim naturalnym środowisku potrafi osiągać choćby 110 m wysokości. Bardzo gwałtownie rośnie i jest jednym z największych drzew świata. Stare drzewa mają bardzo grubą, czerwonobrązową korę.

Igły osiągają długość 2-3,5 cm, są koloru jasnozielonego a na spodzie mają paski woskowego nalotu. Gdy się je rozetrze, wyraźnie czuć zapach cytrusów.

Daglezja tworzy charakterystyczne szyszki dorastające do 10 cm o jajowatym kształcie i odstających trójzębnych łuskach. Szyszki mają krótki trzonek i w całości opadają z drzewa.

System korzeniowy rośliny jest mocno rozbudowany i sięga bardzo głęboko.

Uprawa daglezji zielonej

Daglezja zielona lubi stanowiska słoneczne lub półcieniste, ale radzi sobie również w zupełnym cieniu, rośnie tylko wówczas wolniej. Preferuje klimat morski, gdyż oprócz wilgoci w podłożu lubi również wilgotne powietrze. Źle natomiast znosi, gdy jest ono zanieczyszczone. Gleba powinna być żyzna, próchnicza o odczynie lekko kwaśnym. Daglezja jest rośliną mrozoodporną i dobrze radzi sobie w Polsce. Chronić przed mrozem trzeba jednak młode egzemplarze.

Odmiany miniaturowe daglezji świetnie sprawdzają się na skalniakach i rabatach jako tło dla innych roślin. Gdy ogród jest dużych rozmiarów można posadzić jedno lub kilka drzew, które będą prawdziwymi perełkami ogrodów naturalistycznych. Niektóre odmiany sprawdzą się w roli luźnych żywopłotów.

Fot. główna: Dave Powell, CC BY 3.0 us, commons.wikimedia.org

Idź do oryginalnego materiału